Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка в Българската независима енергийна борса заради оплаквания от "скокообразни изменения" на цената на тока, съобщи днес председателят й Иван Иванов. Срокът за доклада от проверката е 3 месеца.

"Ще бъдат събирани всички данни, съотносими към цената на борсата", увери Иванов, като отбеляза, че средната цена на борсата през днешния ден е 149 лв. за мегаватчас, което е изключително високо

Той съобщи, че в КЕВР през последните дни са постъпили оплаквания, свързани със скокообразните изменения на цената на електрическата енергия на Българската независима енергийна борса - главно в сегмента "Ден напред". Включително от една от работодателските организации е било получено искане КЕВР да започне предварително проучване относно нарушаване на правилата.

"По този повод с моя заповед е формирана работна група, която съгласно чл. 74 от Закона за енергетиката започва предварително проучване за установяване на обосновано предположение за извършено нарушение в търговията на едро на електрическа енергия на Българската независима енергийна борса", обясни Иванов.

По думите му в рамките на предварителното проучване работната група трябва да събере всички данни от борсата и участниците в нея. Иванов уточни, че проучването трябва да завърши с доклад, който ще бъде разгледан от КЕВР и въз основа на който регулаторът ще реши дали да започне производство. Тоест дали да продължи с разследващите си функции, предвидени по закон, обясни Иван Иванов.

Той отбеляза, че длъжностните лица трябва да установят дали има манипулиране на пазара или опит за манипулиране и дали има търговия с вътрешна информация.

"Това означава проверка за всички данни на участниците в борсата - зависи кои са били участниците в дните, в които са наблюдавани тези аномалии. Това е много сериозно проучване, което се прави на всички данни в европейските регулатори", каза още Иванов.

Към момента един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" е в планов ремонт до края на октомври и три от блоковете на ТЕЦ "Марица-изток 2" са изключени от системата, съобщи шефът на регулатора.

Според експерти през последните десетина дни на борсата се наблюдават притеснителни аномалии в цените на тока. Разликите в цените в отделни часове надхвърлят 250%, а котировките ден за ден се колебаят понякога до 100%.