Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев отказа да коментира изявлението на руския президент Владимир Путин за това, че България е проявила слабост и затова се е отказала от "Южен поток". Добрев все пак припомни, че ГЕРБ са имали критики към дейността на кабинета на Пламен Орешарски по проекта и особено за това, че обществената поръчка е стартирала по Коледа и е приключила малко след Нова година.

"Не мога да коментирам казаното от Путин. Знаете при какви обстоятелства проектът беше спрян. Ние имахме критики по начина, по който той се структурираше още по времето на кабинета "Орешарски". Нашите основни критики още тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинетът "Орешарски", стартира на Коледа и приключи след Нова година, а все пак това е най-големият по мащабите си проект в България", каза Добрев.

Според него по същото време е имало и проблем с комуникацията с Европейската комисия за този проект.

Запитан дали върху България е имало външен натиск по този проект, Добрев отговори, че такъв не е имало.

"Върху мен не е имало такъв като министър. Въпреки че в момента, в който проектът приключи, аз не съм участвал в управлението", обясни Добрев.

Въпросът е защо ГЕРБ се хвалят, че са спрели три големи енергийни проекта, включително и "Южен поток". Това каза пък зам.-шефът на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев.

"В ЕС за едни държави може да има директен достъп до природен газ, други държави не могат да имат. Тези двойни стандарти наистина може би са причината да има толкова негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Наистина там трябва да дадат ясен отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а върху по-бедните да се оказва натиск", каза Стойнев, визирайки "Северен поток".

Той допълни, че по време на управлението на БСП натиск не е имало, защото правителството е имало пълна готовност да започне "Южен поток".