Монументът в центъра на София, известен като Паметника на Съветската армия, за пореден път осъмна с надписи.

Този път граждани са задраскали основния надпис, посвещаващ творението на "Съветската армия освободителка" от "признателния български народ", и са препоръчали:

"Столична община, махни този национален позор!"

Според съвременната история Червената армия влиза в България като окупатор, а не като освободител, и помага в преврата на законното правителство и насилственото завземане на властта от българските комунисти. След това следват десетилетия управление на режим, който със закон е определен като престъпен.

Столичният общински съвет решава още през 1993 г. свалянето на паметника, но това решение така и не е изпълнено въпреки многократните опити.

Вместо това редовно граждани упражняват с хумор изкуството си върху огромния монумент в центъра на европейската столица София. Това обикновено води до бурни реакции от страна на руското посолство и недоволство от страна на Българската социалистическа партия.

Столетницата обаче компенсира плахата защита на комунистическия режим с чествания, на които се размахват от събралите се снимки на диктатори пред монумента на 9 май всяка година.