Прокуратурата се възползва от сравнително рядка възможност, предвидена в НПК, и промени собственото си обвинение срещу бившия външен министър Даниел Митов в рамките на текущо по същество дело срещу него. При това - към по-леко.

Митов бе от "конвейера" министри от кабинета "Борисов 2", върху които държавното обвинение се стовари сериозно след оставката на правителството (други такива са Николай Ненчев, Петър Москов, имаше преписка, насочена срещу Христо Иванов, б.а.).

Митов и заместникът му Христо Ангеличин отговрят за това, че МВнР е сключило договореност с Министерството на земеделието и храните да ползва временно за закупуване на самолетни билети "тяхна", избрана по Закона за общестевните поръчки фирма, защото търговете на Външно се бавели заради безкрайни обжалвания на отхвърления кандидат. Както и че не се възползвали от отстъпки в цените.

По делото свидетел вече бе бившата колежка на Митов от кабинета - Десислава Танева, която каза, че и сега така би постъпила, че това е стандартна процедура на администрациите и че е абсурдно министърът да се занимава с подробности като самолетните билети. Любопитна подробност е, че министерството тогава на Лиляна Павлова - МРРБ е имало абсолютно същия договор също с "колегиалното" МЗХ, именно за да не се нарушава Законът за обществените поръчки. Там няма обвинение...

След като делото тече на приливи и отливи от декември миналата година, днес прокуратурата изненадващо се отказа от тежкото обвинение срещу Митов по чл. 282 - престъпление по служба (по който, между другото, осъдителните присъди са изключително редки, тъй като най-малкото касае "специална цел", т.е. трябва да се окаже, че деецът умишлено е целял облага, б.р.). 

Досегашният член предвиждаше от 1 до 8 г. затвор и лишаване от права да се заемат ръкводни длъжности.

Държавното обвинение поиска съдът да измени обвинителния акт по чл. 217 "злоупотреба с доверие", който е от съвсем друга глава от НК и е наказуем с до 5 години и глоба от 100 до 300 лв.

Оттам се позоваха на настъпили променени обстоятелства.

Адвокат Ина Лулчева бурно се възпротиви, като заяви, че самата възможност на промяна на обвинението е заложена в НПК, за да може прокуратурата при настъпили променени бостоятелства да поиска нещо по-тежко, докато тече самият процес.

С думи прости - логиката й бе, че съдът така и така винаги може да те осъди на нещо по-леко от исканото от прокуратурата - обратното е невъзможно. И именно затова я има вратичката в НПК.

Въпреки това съдът позволи делото да продължи да се гледа с обвинение за злоупотреба с доверие (което е приравнимо към някои видове хулиганства, б.р.).

След заседаниета Лулчева повтори за пореден път пред журналисти, че не разбира работата на прокуратурата, че всички пари, които претендират обвинителите, са си в хазната и че единствената щета за държавата, възникнала около случая, е именно от воденето на това дело.

Тя каза, че е искала още лятото да са на пледоарии, а това вероятно ще стане на следващото заседание, тъй като делото е съвсем към финал.

Прокуратурата не коментира повече мотивите си.

Иначе по същество днес бе разпитан един единствен свидетел - Димитър Георгив, който е бил и.д. шеф на "Управление на собствеността", когато са се развивали споровете около "старата" фирма купувач на билети - "Аргус", с която МВнР не подновило договора и избрало нова.

Министерството дори прибрало т. нар. "гаранция за добро изпълнени" - толкова недоволно било от контрагента.

Георгиев каза, че е пенсиониран "изборно" при ръководството на Митов, тъй като имало и други, навършили възрастта.

Вторият прокурорски свидетел за деня - млад човек на име Николай Шопов се оказа, че е призован, защото е управител на фрма „Аргус Травъл интернешънъл“, с адрес ул " Христо Белчев" 4, която фирма никога не е имала никакви взимания-давания с Външно. Трябвало е да призоват управителя на „Аргус Травъл“ ЕООД, която е с адрес същата улица, но на номер 3, и който, разбира се, е съвсем друго лице.