Северна България става един район, наречен Дунавски, в който влиза и Северозападът, а Черноморието - отделен. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие. 

Предлага се районите да бъдат четири вместо сегашните шест: Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски. 

Дунавският район ще включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Търговище.

В обхвата на Черноморския район ще са областите Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

В Югозападния район ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Тракийско-Родопският ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

Законопроектът предвижда разширяване на правомощията и въвеждане на двустепенен модел на управление на съветите за регионално развитие, който включва управленски и експертно-технически състав. Те ще изпълняват функциите за изпълнението на програми, съфинансирани от ЕС или финансирани от държавния бюджет и други финансови източници, включително по отношение на съгласуване, избор и оценка на проекти. Същата функция ще имат по отношение на проекти, финансирани от държавния бюджет и други източници, включително финансови инструменти.

Регионалните съвети ще имат консултативна функция при изготвянето на плановете за интегрирано развитие на общините в съответния район от ниво 2. Проектът за промяна на закона предвижда Националната концепция за регионално и пространствено развитие да бъде със срок до 15 години с изключение на елементите на техническата инфраструктура, които се планират за период до 30 години. Седемгодишен ще е срокът на плановете за развитие на районите от ниво 2.

Изключение от тях ще правят също елементите на техническата инфраструктура. Също седемгодишен е и срокът на плановете за развитие на общините.
За целите на регионалната политика се предвижда въвеждане на географска информационна система.

Мотивите да няма Северозападен район

Отпадането на Северозапада, който досега беше отделен район, е поради бедност и обезлюдяване. По данни на Националния статистически институт към 31 декември м.г. Северозападният район и Северният централен район не отговарят на изискването за минимален брой население от 800 000 души при определяне на райони по европейските регламенти.

Най-голямо намаление в естествения прираст на населението се регистрира в област Видин.

Северозападният и Югоизточният район се нареждат в групата с най-висок относителен дял на рано напуснали образователната система младежи. Друг проблем, който съпровожда обезлюдяването на териториите, намаляването и застаряването на населението, е бедността.

Всички последни анализи на Европейския съюз, на Националния статистически институт, на Института "Отворено общество", отчитащи равнището на бедност, показват, че за периода 2012-2016 г. относителният дял на бедните се е повишил от 21.2 на 22.9% от населението на страната, пишат в мотивите си вносителите на законопроекта.