Критики, искания за оставки, забавни и иронични реакции и колажи в социалните мрежи провокираха първите „видими резултати“* от изпълнението на проекта за ремонт на централната градска част на София. Това принуди кметът Йорданка Фандъкова да реагира още във вторник – че ремонтът все още не е приключил, следователно е рано да се правят заключения за качествата му. Тогава разкрита за погледите на софиянци и гости на столицата бе само частта по ул. „Граф Игнатиев“, но след „осветляването“ на дейностите и пред храм „Св. Седмочисленици“ коментарите нараснаха вълнообразно и вече освен техническото изпълнение – като поставяне на плочки, фуги и шахти, техен обект стана и естетическият вид на новия център на София.

Проектът се изготвяше четири години, стойността му е над 22 млн. лв., а надзорът е за 1 млн. лв.

Оставка

На този фон престрелките вече станаха и политически. Общинските съветници от т. нар. Политическа група 5 (ПГ5) поискаха в началото на седмицата оставките на отговорната администрация, в т.ч. на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев. А днес от "Демократична България" поискаха направо Фандъкова да освободи поста си.

"Ремонтът на центъра на София, който трябваше да се превърне във вашата "перла в короната", стана естествена емблема на управлението на ГЕРБ.  Струващ повече от 24 милиона, той нанесе непоправими щети на облика на столицата на България. След като повече от година, градът беше под обсада, създаден беше хаос, затруднено беше движението, нанесени бяха непоправими щети на бизнеса – днес се изправяме пред "видимите резултати" от вашата дейност", обръщат се от ДБ към Фандъкова. 

И посочват в заключение:

"Изправете се пред гнева на гражданите на София. Ако имате поне малко достойнство си тръгнете сега! Вече само така можете да бъдете полезна. С този погром управлението на ГЕРБ в София приключи".

В отговор

А днес с нарочна позиция излязоха и общинските съветници от ГЕРБ. Оттам посочват, че обект на всички коментари от изминалите дни е „Нероден Петко“ от едноименната приказка. Както и че представители ПГ5 сами са участвали в избора на „Джи Пи груп“ за изпълнител на проекта района на „Графа“.

„В зоната на ул. „Граф Игнатиев“ се прави първият от 35 години основен ремонт, включващ цялостна подмяна на подземната инфраструктура, настилки, осветление, градско обзавеждане, релсов път и контактно-кабелна мрежа. В момента улицата, както и площадите "Гарибалди" и "Славейков", са строителни площадки, на които се работи и не е завършен цялостно нито един участък“, посочват местните парламентаристи от ГЕРБ. 

И допълват:

„В тази връзка припомняме, че г-н Иван Велков, член на Група 5 и общински съветник от ПП „Зелените“, лично участва в комисията, избрала фирмата изпълнител на обекта - „Джи Пи груп“. Ситуацията в момента напомня приказката за „Нероден Петко“. Нека се роди Петко и да видим кой си е свършил работата и кой не е.“

Глоба или не

В договора с фирмата изпълнител е заложена глоба от 1,2 млн. лв. за некачествено изпълнение, а при неспазване на срока се налага санкция от 240 000лв. на ден. Гаранцията, която е задържана по сметка на общината, е 600 000 лв., припомнят още управляващите от Столична община.

„Изискваме фирмата изпълнител и фирмата, изпълняваща строителен надзор на обекта, да предоставят информация за всички извършени до момента строително-монтажни дейности, както и всяка седмица да правят публичен отчет по изпълнението и контрола на обекта“, се казва в заключение в позицията им.

Нищо не е готово

В обяснителен режим влезе и самият Крусев, чиято оставка бе поискана от ПГ5.

„Предстоят още строителни дейности по ул. „Граф Игнатиев”. След извършването им може да дадем оценка дали строителят си е свършил работата“, повтори зам.-кметът по транспорта думите на Фандъкова отпреди ден по-рано.

По думите му строителят вече работел по констатираните от общината забележки.

„Ще се фугира около релсите, има да се оправят капаци, да се поставя улично осветление, контактна мрежа за трамвайните мотриси, така че да се изпълни целта ни в началото на ноември да бъде пуснато трамвайното движение, т.е. да бъдат изцяло положени изцяло настилките в зоната на релсовия път и да се продължат довършителните дейности по площадите и градината при църквата „Св. Седмочисленици”. Тогава ще може да дадем оценки на строителя дали си е свършил работата или не”, заяви Крусев.

Забележки, забележки и пак забележки

Своята „лепта“ в коментарите даде и представителят на „Джи Пи груп“ Георги Гигов, който ден по-рано заяви, че „който не работи, той не греши“. Днес пред бТВ Гигов припомни, че по договор фирмата има 300 дни да изпълни проекта (от 7 май 2018 г. до 3 март 2019 г.). Въпреки че бе декларирано от общината, че отсечката по „Графа“ ще бъде пусната още в средата на месеца.

„Не можем да говорим за проблеми, при положение че не е изпълнен обектът“, посочи опорната точка и Гигов.

Но и призна, че забележки има във всяка една от ремонтираните зони.

Архитект Иво Пантелеев от архитектурно студио АДА, изготвило проекта при "Св. Седмочисленици", пък коментира дейностите в градинката пред храма, където новата настилка породи ожесточени критики - от прилики с  градска баня и селска гара през причиняваща астигматизъм. По думите на Пантелеев това, което гражданите виждат, е само 25 процента от това, което е изпълнено до момента.

Недоволството на столичани се очаква да се прояви отново – под формата на протест утре пред Столичната община на ул. „Московска“ 33. А мотивът: „корупция, която се материализира пред очите ни под формата на отвратително и не в срок извършени ремонти, струващи ни десетки милиони“.

*"Видими резултати" бе предизборен слоган на ГЕРБ.