Ефектна група бивши министри се нареди днес в тесния коридор на Специализирания наказателен съд.

Почти целият бивш кабинет "Борисов 2" ще трябва да свидетелства (отново) по делото, по което обвиняеми са Петър Москов, бившият му заместник Адам Персенски и др. за размяната на ваксини между България и Турция по време на мандата им.

Както Клуб Z вече писа, цялото правителство се изреди още зимата на 2017 г. в следствието, където да повтаря едно и също - какво е решение на Министерския съвет "на подпис", какво е "оперативно заседание и т.н.

Днес първата "порция" министри, включваща Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин, Николай Ненчев и Теменужка Петкова, трябваше да дойде да повтори същото  - вече пред съда. Бе призована и Меглена Кунева, но нередовно.

Всъщност адвокат Менко Менков днес заяви, че прокуратурата е привикала свидетелите, но истината е, че прокуратурата само създава първоначалния списък с лица за призоваване. Адвокатите на петимата обвиняеми се споразумяха да се откажат от голяма част от списъка с над 200 души (в който някои дори се повтаряха, б. р.).

Именно Менков обаче "закачливо" отказа да се приемат за доказателство напълно рутинните им думи, казани в рамките на разследването (съкратено съдебно следствие, б. р.) и така се наложи целият кабинет "Борисов 2" да се разходи отново пред камерите и обективите.

Днес Румяна Бъчварова заяви, че е абсурдно без санкция по цялата "верига" - като се почне от експертите и се стигне до Министерския съвет, министърът на здравеопазването сам да сключи споразумението с Турция.