Лидерите на Европейския съюз разкритикуваха днес остро Русия по повод разкрития за нейни кибератаки срещу международната Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и срещу западните демокрации.

"Дълбоко съжаляваме за такива действия, които подкопават международното право и международните институции", казват в съвместно изявление председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия  Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Те наричат кибератаката срещу базираната в Хага ОЗХО "агресивен акт" и посочват, че тя е била засечена и осуетена със съвместните усилия и холандските и британските специални служби. Тримата лидери се позовават и на публикуван днес британски доклад за серийни кибератаки срещу западни обекти, които извършва руското военно разузнаване ГРУ.

  

ОЗХО участва в разследването на опита за отравяне на руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания. Миналия месец швейцарски медии публикуваха разкрития за руски опит за проникнване в данните на швейцарска лаборатория, използвана от ОЗХО.