Произведение на българския художник Стефан Николаев ще бъде експонирано пред музея „Гран Пале“ в Париж на 18 октомври, съобщават от галерия „Сариев“. Скулптурата представлява 4-метров свещник и ще посреща посетителите на международния форум за съвременно изкуство FIAC, който се провежда във френската столица от 18 до 21 октомври.

Творбата на Николаев e озаглавена „Streetlight“ (Улично осветление) и е вдъхновена от „Bottle Rack“ (1914), една от най-важните творби на Марсел Дюшан. Това е първото представяне на творба на съвременен български автор в градска среда във френската столица и се реализира в сътрудничество с парижката галерия „Мишел Рен“.

Скулптурата на Николаев е изработена в България от „Марков Студио“ в Требич.

Кураторската инициатива FIAC Projects представя скулптури и инсталации в публичното пространство около „Пти Пале“, „Гран Пале“ и на авеню „Уинстън Чърчил“ в Париж. Селектираните творби са на 30 автори от Европа, САЩ и Азия, между които са Роза Барба, Крисчън Маркли, Уго Рондинон.

Стефан Николаев е роден през 1970 г. в София, България. Живее и работи между Париж и София. Като скулптор, той е внимателен наблюдател на кодовете, които управляват настоящата ни среда, наситени с лога и знаци, идентични навсякъде, твърдят специалистите. Неговото изкуство използва рекламни маркетингови кодове, за да ги превърне в поп-минимализъм.

Стефан Николаев е представляван от галерия „Сариев“ – Пловдив и галерия „Мишел Рен“ – Париж и Брюксел.

"Площад Славейков"