Кристиано Роналдо е извън състава на Португалия за мачовете от Лигата на нациите срещу Полша и Шотландия, съответно на 11-и и 14 октомври. Според португалската преса решението на селекционера Фернандо Сантуш има връзка с подновеното разследване на полицията в Лас Вегас за изнасилване от Роналдо през юни 2009 г.

Няма официално потвърждение, но се твърди, че Кристиано и треньорът са разговаряли и заедно са решили рекордьорът по голове и мачове за иберийците отново да не бъде викан под знамената, "за да може на спокойствие да изчисти името си". 

Роналдо не беше в отбора за мачовете през септември, а Сантуш тогава обясни, че звездата му има нужда от адаптация в "Ювентус", поради което може да се лиши от услугите му.

5-кратният носител на "Златната топка" отрича да е изнасилил бившият модел и настояща учителка Катрин Майорга, докато карал ваканция във Вегас през юни 2009 г. Той направи изявления в социалните мрежи, а адвокатите му заплашиха да съдят списание "Шпигел", което разкри сагата още през миналата година.

Двете страни са подписали споразумение през 2010-а, по силата на което Роналдо плаща на Майорга 375 000 долара, а тя се съгласява, че няма да разгласи историята. Сега обаче адвокат на американката твърди, че когато е сключвала договора тя е била неадекватна заради психическа травма от изнасилването.