На около 2.7 милиарда лева се изчисляват общите загуби за обществото заради забавени или прекратени за 11 години инвестиционни проекти поради протести, референдуми и жалби. Това показват данни от изследване за обществена цена на забавени инвестиционни намерения в областта на опазването на околната среда, направено от КС2 по поръчка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Резултатите от проучването за периода 1 януари 2007 г. - 31 януари 2018 г. представиха доц. Красен Станчев, гл. ас. Димитър Чобанов и Любомира Димитрова, съобщи БТА. 

Общите загуби са сравними с обема на загубите от природни бедствия и промишлени аварии за периода 2010-2017 г.

Изследователите са посочили, че анализът е основан на консервативни допускания, а обобщените в него резултати представляват минимален сценарий на ефектите.

Пропуснатото потребление е оценено на 343 млн.лева, отрицателните фискални ефекти като несъбрани данъци са определени на 277 млн. лева. Според изследователите всеки ден отлагане или прекратяване на проект води до загубена нетна полза за обществото и икономиката от 952 595 лева на ден.

Негативните последици за обществото във вид на пропуснати ползи като потребление, спестявания, данъци и осигуровки са общо 505 млн. лева. Нетната стойност на пропуснатите ползи от нереализирани инвестиции след периода на забава достига 498 млн. лв. Загубите на собствениците на земи и гори в близост или в границите на защитени територии по Черноморието и в планински местности са оценени на 416 млн. лв, посочи Димитър Чобанов.

Кои са проектите

Анализирани са проекти като този за добива на злато край Крумовград - Ада Тепе, бавен години наред, където добивът започва в края на годината, прекратения заради референдум проект край Трън за добив на злато и сребро, проучванията за шистов газ край Генерал Тошево и Брезник, протестите срещу нови лифтове и строителство в Национален парк "Пирин" и Природен парк "Витоша", протестите на еколози, свързани с Кресненското дефиле - част от магистрала "Струма".

 

За 11 години общият отрицателен икономически ефект като дял от БВП е 0.39%, заяви икономистът Димитър Чобанов. Общо отложените инвестиции за периода 2007-2017 г. се оценяват за над 6 млрд. лева.

Според проучването отлагането на нов План за управление на Национален парк "Пирин" не позволява актуализацията на концесионния договор. Така се спира възможността за двойно увеличение на концесионно възнаграждение - при средно около 180 000 лева за първите 14 години до проектно 350 000 лева при промяна на договора, смятат авторите на изследването, които оценяват пропуснатите ползи на 240 хил. лева.

Възстановяването и развитието на Витоша, местността около връх Ком в Стара планина и обновяване на съществуващи ски дестинации ще изисква между 115 милиона и 125 млн. лева, са пресметнали икономистите. Ако се добавят и ограничените инвестиции на националните и природни паркове, отложените инвестиции са между 230 и 245 млн. лв. за пет години.

Красен Станчев коментира, че при изграждането на "Струма" смъртността заради катастрофи ще намалее три пъти. Според проучването  за последните пет години загиналите на автомагистрали са средно около три пъти по-малко от тези, които умират на първокласни пътища.

В Кресненското дефиле годишно загиват между 5 и 10 души. Щетите от загуба на човешки животи в този участък на магистралата достигат 11 млн. лева на година, като тук не може да бъде изчислена загубата за семействата.

На въпрос какви биха били загубите при евентуално замърсяване на почвите и водите в Добруджа при проучвания за шистов газ, Станчев заяви, че според международен консорциум от геолози рискът е сравним с това "да излеете една бутилка кола в язовир "Искър".