Разполага ли НАТО с нападателен киберпотенциал, с който да отговори на руските кибератаки?

Този въпрос бе зададен няколко пъти днес на генералния секретар Йенс Столтенберг. Това стана на заключителната пресконференция след двудневната среща на министрите на отбраната от пакта в Брюксел.

Въпросът бе зададен във връзка с редица съобщения днес за руски кибератаки по целия свят.

„Всеки ден отговаряме“, каза Столтенберг.

И изтъкна за пресечения опит за атака срещу централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага.

„Това, че ГРУ се провали, означава, че потенциалът ни нараства. Вече можем да идентифицираме и кой стои зад атаките. И най-добрият отговор е именно идентифицирането и предотвратяването“, допълни генералният секретар на НАТО.

В подобен дух бяха и по-нататъшните му отговори на същия въпрос.

Той припомни, че НАТО възприема нападенията в електронното пространство като заплаха, която може да доведе до задействането на член 5 от Вашингтонския договор. Пактът обаче ще определя отговорите си в зависимост от всеки отделен случай. И ще действа единствено в рамките на международното право.

По-тревожното в опита за хакерска атака срещу ОЗХО е, че Русия отавна действа по този начин. И това според Столтенберг само показва необходимостта от увеличаването на разходите за отбрана на страните членки. Те трябва да достигнат до 2 на 100 от БВП.

Джеймс Матис

В пресконференцията се включи и шефът на Пентагона Джеймс Матис. Той заяви, че на Русия трябва да се потърси отговорност за опитите й за хакерски действия срещу ОЗХО.

„В действителност руснаците бяха хванати със своето оборудване, с хора, които го правеха. Те трябва да понесат последиците, ще трябва да им се потърси отговорност. Как ще отговорим, е политическо решение на засегнатите държави“, заяви Матис.

Това обаче не означава, че ще има реципрочна мярка.

„Днес ние сме готови да предоставим киберподкрепа на нашите съюзници. Запознат съм с достатъчно от доказателствата, за да кажа, че холандците и британците са 100 процента точни на кого приписват това“, каза още Матис.