САЩ намекнаха, че могат да се изтеглят от договор за ядрените оръжия, датиращ от Студената война, ако Русия "продължава да нарушава" това споразумение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американската администрация се оплаква вече от две години от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, според Вашингтон, представлява нарушение на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г.

"Тази ситуация е нетърпима и ние трябва да вземем мерки срещу това продължаващо нарушаване на този много важен договор", заяви днес постоянният представител на САЩ в Конференцията на ООН за разоръжаването Робърт Ууд. Той допълни, че въпросът ще бъде един от приоритетите на разговорите за разоръжаването идната седмица в ООН.

"Не знам колко време още ще можем да продължаваме да спазвам нашите задължения в името на този договор, докато Русия го нарушава по един толкова крещящ и открит начин", допълни Ууд.

Москва не престава да твърди, че гореспоменатата ракетна система не представлява нарушение на договора от 1987 г. Но Ууд днес припомни, че Русия дълго време е отричала съществуването на тези ракети.

"Сега те (руснаците) признават тяхното съществуване и следователно ние поискахме от тях да отговорят на нашите въпроси. Докато те не отговорят, най-вероятната хипотеза е, че става дума за нарушение на договора", допълни той.

Договорът от 1987 г. предвижда забрана на използването на цяла палитра от ракети с обсег, вариращ от 500 до 5000 километра. Той сложи край на криза, породена през 80-те години от разполагането на съветските ракети СС-20 с ядрени бойни глави, взимащи на прицел западни столици.