Давид Яблонски, една от звездите на "Левски", е осъден условно на 12 месеца затвор в родината си Чехия за уреждане на мачове, информира сайтът seznamzpravy.cz.

Присъдата е условна в следващите 18 месеца, а защитникът трябва и да заплати 20 хиляди чешки крони (около 776 евро). Ако не внесе сумата, футболистът може да влезе "на топло" за десет седмици.

Според журналиста Радек Нол, Яблонски е бил част от престъпна група за манипулиране на футболни срещи от младежките групи на чешкия футбол. По това време той се е изявявал за "Теплице". Има и други обвиняеми.

Прокуратурата разполага с видео и аудиозаписи от срещи и телефонни разговори, които уличават Яблонски в контакти с хората, организирали схемата. Освен това той е разговарял с треньор, със свои съотборници и играчи от други отбори. Поне според информацията е имал доста ключова роля в групата.

Давид Яблонски е основен футболист на "Левски", като през миналия сезон беше и редовен голмайстор. Преди дни той бе глобен с 3000 лева от дисциплинарната комисия на БФС заради обиди към ЦСКА-София и бившия играч на "червените" Фернандо Каранга (от когото тръгна провокацията). След това бранителят се извини.

Малко по-късно днес изпълнителният директор на "сините" Красимир Иванов коментира пред журналисти, че на "Герена" "не са очаровани" от появилата се информация. Яблонски изглеждал притеснен, но той и мениджърът му са уверили "Левски", че ще обжалват пред по-горна инстанция. 

Клубът подкрепя играча и не се отказва от желанието и намерението си да удължи неговия договор.