С политически вместо с експертен дебат, с елемент на лични нападки, бе избран новият конституционен съдия Красимир Влахов. Той бе подкрепен от 127 депутати, 55 (БСП) се въздържаха.

Както е известно, Влахов бе номинация на ГЕРБ. От левицата издигнаха конституционалиста и бивш депутат Янаки Стоилов, но Стоилов сам се отказа. Така състезанието се оказа "с един кон".

От ГЕРБ организираха срещи на Влахов с останалите парламентарни групи, което е извън приетите от парламента процедурни правила за избора на нов съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Срещи имаше с всички групи, като само БСП отказа такава. Впоследствие Влахов бе подкрепен предварително, още преди изслушването си в ресорната за избора правна комисия (както е по процедура) от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и "Воля". Левицата даде заявка, че ще се въздържи при гласуването - в знак на подкрепа към личността и професионализма на Красимир Влахов, но и като протест срещу начина, по който протича предрешеният избор.

Вместо точката, която е първа в дневния ред, да мине без дебат при така предизвестения изход, дебат имаше - но не професионален, свързан с ролята на Конституционния съд като най-висш орган, а партиен.

Предизвестено

Тон зададе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той започна изказването си с благодарност към ДПС и "Воля", изявили желание да направят срещи с Влахов. След което нападна БСП, коментирайки изказването на депутата от левицата Георги Свиленски, че изборът е бил непрозрачен и хвърляйки камък в градината на президента Румен Радев, от чиято квота също трябва да бъде излъчен нов съдия за Конституционния съд.

"Сега е моментът, колеги отляво, да вземете отношение и дадете оценка за процедурата и да зададете въпроси към кандидата. Ако не го направите сега, нямате моралното право после да бъдете съдници. Не смятам че една системна партия като БСП трябва да бъде популистка и да се заиграва със страховете на хората. И тук да се обърна към една друга институция – никой не знае по какви процедурни правила ще се излъчи съдията за КС от квотата президента“, заяви Цветанов.

Отвърна му членът на правната комисия Крум Зарков (БСП).

„Има пълно неразбиране на това каква е процедурата и какъв е смисълът на правилата за избор и ролята на КС. Никъде в правилата, които приехме тук не е разписано, че трябва да се ходи по групи и да се търси подкрепа. Това се случва в ресорната комисия. Такива правила за президентството няма – то е еднолична институция съгласно българската конституция.

Какво чухме в изказването преди малко? – Чухме парламентарни групи, БСП, президентство. Чухме ли конституция, чухме ли конституционен съд – нещо?! Доскоро мислех, че вие не искате да водите този дебат, вече съм убеден, че не можете да водите този дебат“, обърна се Зарков към Цветанов.

И продължи:

"Съдия Влахов можеше да защити кандидатурата си. Но тя се обезсмисли – беше подкрепен още преди изслушването, в т.ч. от ДПС. Когато е подкрепен още преди изслушване, няма много смисъл от самото изслушване".

Искрено и лично

По думите му БСП "не е просто гумен печат, който да легитимира предварително взети решения". След което Зарков завърши с поучителната история как през 1996 година по случай 5 години от приемането на настоящата Конституция, председателят на НС Благовест Сендов е издал книжка със следното послание в нея: "И нека тази харта не остане само на хартия". "Време е това да се случи", посочи в заключение Зарков.

Цветанов реши да не остава длъжен. И се впусна в лични нападки по адрес на Зарков. Първо обяви, че БСП са искали да наложат "партийната си кандидатура г-н Янаки Стоилов", след което обясни, че същият е изключителен професионалист.

"Българският парламент загуби един достоен депутат за това, че предпочетоха вас пред него. Той има класа, има достойнствата и качествата, авторитета като парламентарист", обърна се Цветанов към Зарков, очевидно визирайки факта, че Зарков е депутат първи мандат, а Стоилов не намери място в листите.

После Цветанов се обърна и към Влахов:

"Г-н Влахов, не трябва да се притеснявате от "въздържал се" - те (в БСП) винаги са против за всичко хубаво, което се случва в държавата".

"Янаки Стоилов не заслужава да го използвате по начина, по който го правите. Той ще продължава да върши важната си работа - преподавател в Софийския университет. Всеки авторитет се използва от тези хора (от ГЕРБ) за дребните им политически игри. Резултатът е, че в България не останаха авторитети. "В уреден мач не играя – с тези думи Стоилов оттегли кандидатурата си. Прав е", отвърна на нападките Зарков.

Физкултурник

Последва изказване на колегата му Валери Жаблянов – че политиката на ГЕРБ е, "ако всички не се строят зад физкултурника, няма да има упражнения на двора".

"Факт – дебатът не е качествен, защото няма концепции. Проблем е, че няма друга кандидатура – вие ако сте алтернатива – издигнете номинация. А към това, че Янаки Стоилов е казал: "В уреден мач не играя", бих добавил "особено ако мачът не е уреден в моя полза", даде своя принос за дебата и Тома Биков (ГЕРБ).

И също като Цветанов поиска да види публично обсъждане на президентските номинации за КС. Например "вицепрезидентът и президентът да дебатират помежду си".

Последва изказване и на председателя на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ), който заговори в лично качество, като бивш кадър на социалистите: "Знам как БСП може да унищожава. Още съм първият спасен от вас. След мен и един президент… ", посочи Кирилов, визирайки президента (2002-2012) Георги Първанов, който напусна БСП.

На този фон, след гласуването, Красимир Влахов направи лаконично изказване.

"Съзнавам високата отговорност, която току-що ми възложихте и няма да отстъпя от нея".