Осем души са задържани при проверките, извършени от Специализираната прокуратура и ГДБОП в две онкологични болници.

Това съобщи в петък вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание. 

В четвъртък следобед беше иззета документация от две лечебни заведения - по неофициална информация става въпрос за хематологичната болница „Йоан Павел” в София, която се намира в сградата на Пета градска, и за онкоболницата „Св. Мина” в Благоевград. Съмненията на разследващите са за търговия на черно с медикаменти за раковоболни пациенти.

"Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверяват се документация, доставки, наличности и приложения на скъпоструващи лекарства за терапия и профилактика", съобщиха вчера от прокуратурата.

Днес Младенов вече заговори и за организирана престъпна група.

„От вчера се провеждат процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура и ГДБОП и се извършва неутрализиране на организирана престъпна група, която извършва престъпления с лекарства и болници. Към момента процесуално-следствените действия продължават и когато всичко е готово, ще бъде дадена пресконференция“, каза още Маринов и посочи, че тези разследвания са дълги няколко месеца и е важно да завършат с резултат.

„Нека да оставим колегите и прокуратурата да си свършат работата. Към момента има задържани осем лица, които са съпричастни, предстои да видим на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения", добави той.

Според него "финансовият размер на злоупотребите в случая не е толкова важен, колкото да се прекратяват действията с лекарства, защото това засяга човешки животи“.

По информация на бТВ проверки има и в други лечебни заведения. Специализираната прокуратура и ГДБОП разследват и други болници за злоупотреби с лекарства за онкоболни, както и за злоупотреби с животоспасяващи лекарства за пациенти с други заболявания.