Бившият южнокорейски президент И Мюн-бак днес беше осъден на 15 години затвор за корупция, съобщиха световните агенции.

Седемдесет и шестгодишният И Мюн-бак, който беше президент от 2008 до 2013 г., беше признат за виновен за корупция, незаконно присвояване и други престъпления. Освен това съдът в Сеул го осъди да плати глоба от 13 милиарда вона (11,5 милиона долара). 

Той е поредният лидер от света на политиката и бизнеса, обвинен в корупция, и четвъртият бивш южнокорейски президент, осъден на затвор, отбелязва Ройтерс.

Неговата приемничка на поста Пак Гън-хе беше осъдена на затвор по отделно дело за корупция, което доведе до падането й от власт в началото на 2017 г. и до присъда за наследника на конгломерата "Самсунг" Ли Джае-йон.

И Мюн-бак беше обвинен, че незаконно е получил средства на стойност около 10 милиона долара от институции, сред които "Самсунг" и южнокорейската разузнавателна служба.

Той не присъства при произнасянето на присъдата, което беше предавано пряко по телевизията. Прокуратурата настояваше за 20 години лишаване от свобода.

Централният окръжен съд на Сеул го призна за виновен в незаконно присвояване на близо 24,6 милиарда вона (21,77 милиона долара) от частна компания за производство на автомобилни части, ръководена от неговия брат, и приемане на подкупи от "Самсунг" и други източници.

Бившият президент отрича да е извършил нещо нередно и казва, че разследването, довело до съдебния процес, е било политически мотивирано "отмъщение" от страна на сегашния държавен глава Мун Дже-ин под предлог за борба с корупцията.

(БТА)