За българско училище в Одеса се договориха премиерът Бойко Борисов и украинският президент Петро Порошенко по време на визитата на българския министър-председател в Украйна.

"Договорихме се с кмета на Одеса и президента Порошенко да направим българско училище в Одеса и украински културен център в София", заяви Борисов в словото си по повод 160-годишнината от гимназията "Г. С. Раковски" в Болград, съобщава правителственият пресцентър.

Той присъства на тържеството заедно с президента на Украйна, както и с вицепрезидента Илияна Йотова, вицепремиера Валери Симеонов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Пред участниците в тържествата, Борисов обяви още, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а 5-има преподаватели от училището да преминат допълнителна квалификация в България. Тези дейности ще бъдат финансирани със средства от бюджета на българското министерство на образованието. Той припомни и, че с решение на Министерския съвет от юни тази година е отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на 150 000 лв. за материално-техническо обезпечаване на учебния процес в гимназията в Болград. 

Премиерът заяви, че с украинския президент са обсъдили и перспективи за реализирането на конкретни инфраструктурни проекти.

"Тези пътища ще направят тази свързаност, която е необходима и за бизнеса, стокооборота между двете страни се увеличава непрекъснато", подчерта Борисов.

Малко по-рано през деня Борисов разговаря с Порошенко като посочи, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна.

"Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре. Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива", подчерта още министър-председателят.

Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му. Бойко Борисов и Петро Порошенко оцениха високо традиционните приятелски отношения между България и Украйна, които се основават на силни исторически, културни и езикови връзки. Посочено беше, че това е доказателство, че двете страни взаимно се възприемат като важни и приоритетни партньори.

"Проевропейската ориентация на Украйна, както и споделените евроатлантически ценности допълнително подсилват тези отношения и създават основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес", заяви още Борисов.

По време на срещата беше обсъдено и разширяването на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Борисов и Порошенко отчетоха и увеличаване на броя на украинските туристи, посетили България през последните години – 15% ръст през 2017 г. По-късно двамата ще участват в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия "Г. С. Раковски", съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Нито дума обаче няма за втората линия на "Турски поток", която София се надява да мине през нейна територия, а Киев обяви, че е насочена срещу нейните интереси, тъй като създава нов машрут за руския природен газ за Европа, целящ да заобиколи Украйна.