Украинският режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор с 20-годишна присъда, е прекратил гладната си стачка. Той гладува от месец май. Това съобщи заместник-директорът на Федералната служба за изтърпяване на наказания на Русия Валерий Максименко, цитиран от Нюз.ру. Гладната стачка на режисьора продължи 145 дни.

"Да, той прекрати гласуването. Най-добрите диетолози в Москва са разрабоили за него специална диета, за да излезе от това състояние", каза Максименко.

В прессъобщение от ФСИН се уточнява, че Сенцов е дал писмено съгласие, че ще приема храна.

Потвърждение на тази информация от страна на роднини или адвокати на режисьора няма. Сестрата на режисьора Наталия Каплан е казала пред украинската редакция на Би Би Си, че не знае нищо за това.Заместник-председателката на Върховната Рада на Украйна Ирина Геращенко съобщи, че Киев досега не е получил официално потвърждение за прекратяването на гладната стачка на Сенцов.

"Благодаря на всички, които взеха участие - на нашите лекари, адвокатите, които му подсказаха, че трябва да живее, че животът продължава. Окончателно го убедиха нашите лекари, нашите специалисти. И той избра живота", добави Максименко.

Според в. "МК", който се позовава на Максименко, по време на гладната стачка Сенцов е загубил 12 кг, сега поемал диетична храна. 

През август 2015 г. Северо-Кавказкият окръжен военен съд в Ростов-на-Дон призна Сенцов за виновен в организирането на терористично общество и му даде 20 години в колония със строг режим. По това дело беше осъден и активистът Александър Колченко, който получи 10 години.

На 14 май 2018 г. Сенцов обяви безсрочна гладна стачка, като поиска освобождаването на всички украински политически затворници в руски затвори - общо 64 души. Неговата гладна стачка стана безпрецедента по продължителността си в новата история на руските затвори.

В средата на август експерти на ООН призоваха Русия веднага да освободи украинския режисьор. В негова защита публично застанаха държавният секретар на САЩ Майк Помпео, президентът на Франция Еманюел Макрон, а бившият полски президент Лех Валенса предложи Нобеловата награда за мир да бъде присъдена на Сенцов.