Доброто мнение на американците за Русия намалява, вярно е и обратното - руснаците не оценяват високо САЩ. Това сочат данните от последното проучване на центъра Pew. В момента около една четвърт от гражданите на всяка от двете държави  (или даже по.-малко) има положително отношение към другата страна. Общественото мнение на руснаци и американци съответно за всяка от другите две държави в шест графики:

1. Руската оценка за САЩ леко се повишава след избора на Доналд Тръмп за президент. Но сега отново е на нива, последно отчитани в края на управлението на Барак Обама. Само 26 на сто от руснаците днес имат добро мнение за САЩ, а през 2017 г. те са били цели 41 на сто. Сред американците само 21 на сто виждат Русия в положителна светлина, горе-долу такъв е бил процентът - 19 на сто - след анексирането на Крим през 2014 г.

2. Вижданията на демократи и републиканци за Русия са подобни - но до идването на власт на Тръмп. След избирането на сегашния американски президент през 2016 г. положителните оценки за Русия сред републиканците нарастват двойно, сред демократите стойностите остават без промяна. В последното изследване на социологическия център делът на републиканците, които харесват Русия, пада до 27 на сто, но техният процент все така остава по-висок отколкото сред демократите - с 16 на сто положителни оценки.

3. И сред американците, и сред руснаците има малко доверие в способностите на президента на другата държава да прави правилните неща, съобразени със състоянието на световните дела. Само 21 на сто от американците вярват, че Владимир Путин може да постъпва правилно. Този резултат е близък до процента на хората, които са декларирали, че му имат доверие през последното десетилетие.

Сред руснаците около 40 на сто имат доверие в американския лидер, показват сравнителните данни от изследвания с начало от 2000 г.. Изключението е само през 2017 г. след избора на Тръмп - тогава то скоча до най-високата си точка до момента от 53 на сто. Сега само 19 на сто от руснаците вярват на американския президент. Това е почти наполовина от доверието, което руснаците са гласували на Барак Обама по време на първия му мандат, когато отношенията между двете държави са доста по-добри, това е времето преди като държавен секретар Хилъри Клинтън да поеме остра позиция спрямо Русия.

4. И руснаци, и американци са разделени за променящата се природа на американската сила - но все пак клонят към твърдението, че руската значимост на международната сцена расте. Мненията и в двете страни са разделени за това дали САЩ играят по-важна, също толкова важна или по-малко важна роля в света в сравнение с периода преди 10 години. Но има повече съгласие около становището, че значимостта на Русия е нараснала. 72 на сто от руснаците са убедени в това, но и немалък процент от американците - 52 на сто. Хората и в двете държави са съгласни, че Китай играе много по-важна роля днес в света отколкото преди десет години - процентите са съответно 73 и 72 на сто.

5. Когато трябва да избират дали САЩ или Китай да бъде хегемонът в света, ясно е, че американците залагат на собствената си страна. Но само 13 на сто от руснаците при този избор между САЩ и Китай се спират на Америка. 35 на сто от руснаците предпочитат Китай, горе-долу такъв е процентът на онези, които отговарят "нито една от тях", което вероятно показва неудоволствието от факта, че Русия не е предложена като опция.

6. Американците и руснаците силно се различават в отговорите си на въпроса дали САЩ вземат под внимание интересите на другите държави, когато осъществяват външната си политика. Мнозинството американци - 57 на сто, казват, че Вашингтон се съобразява с другите нации, но близо две трети, или 65 на сто, от руснаците смятат, че това не се случва. Това усещане на руснаците остава непроменено, откакто този въпрос за първи път е поставен през 2002 г.  През 2002 г. 75 на сто от американците са убедени, че тяхната държава се съобразява с другите, тази увереност с времето доста е намаляла и техният процент днес е 57 на сто.