Два лева и 63 стотинки.

Това е сумата, препънала БСП по пътя й към създаването на партийна телевизия. Миналата седмица левицата опита да внесе в Съвета за електронни медии (СЕМ) документи за издаване на лиценза на "Българска свободна телевизия" (БСТВ). Но... СЕМ отложи решението си с мотива: липсващ документ от Националната агенция по приходите (НАП). Проверка показала, че юридическото лице "Българска свободна телевизия" има публични задължения. Не бе ясно какъв е техният размер.

Регулаторът даде на социалистите седмица, за да представят удостоверение за размера на дължимото.

И днес те го направиха - спорната сума се оказа крупна - гореописаните 2 лева и 63 стотинки. Според социалистите СЕМ изобщо не е трябвало да изисква документ от НАП. 

"Днес "Българска свободна медия" ЕООД - дружеството, което подаде документи за регистрация на Българска свободна телевизия, изпрати удостоверение, издадено от НАП, с което показва, че няма задължения към държавата.  Разглеждането на документите за регистрация от СЕМ бе отложено заради неплатена сума от 2 лева и 63 стотинки. Подчертаваме, че дружеството "Българска свободна медия" е внесло всички необходими документи за регистрация на телевизията и в случая не се касае за липса на документ. Съгласно Чл. 111, ал. 1 и 2 от Закона за радио и телевизия и Методическите указания на Съвета за електронни медии, заявителят не представя при кандидатстване удостоверение от НАП пред СЕМ", посочиха от пресцентъра на левицата.

От СЕМ обаче коментираха пред Клуб Z, че въпросният документ е изискуем.

Очаква се БСТВ да бъде пусната в ефир малко преди Коледа, въпреки амбициите на лидера на БСП Корнелия Нинова, анонсирани напролет, това да стане на 1 октомври.

По Закона за радиото и телевизията няма партийни телевизии (въпреки че такива на практика има в националния ефир - примери: "Алфа", СКАТ и др.). Социалистите дават заявка, че ще регистрират медията като обществена и в нея нямало да се акцентира върху живота на левицата, а ще има присъща за обществените медии програмна схема - новини, спортни предавания, репортажи, публицистика.