Седем души са обвинени за афера с реекспорт на лекарства за онкоболни. Сред тях двама са лекари, един е фармацевт на болнично заведение, стана ясно днес от думите на зам. главния прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг.

Двете болници, в които прокуратурата влезе вчера са специализираната „Йоан Павел“ в София и „Свети Мина“ в Благоевград.

Каква е схемата?

В двете лечебни заведения се е действало по две схеми с лекарства за онкоболни, които са много скъпи, не се продават в аптеките,  а държавата ги внася целево и предоставя на пациентите със съответната диагноза. Един път медикаментите, които са изписвани за терапия, изобщо не са стигали до болните - не са вливани. Прокуратурата е открила фалшиви дати и посещения на хора, които въобще не са получавали животоспасяващите си лекарства, макар това да е ставало формално.

Втората схема е безогледна подмяна на лекарствата, които са налични в лечебното заведение. Прокуратурата ще прави химически анализ на това, което реално има в двете болници, вместо скъпите онколекарства.

„Това са хора, които са печелили на гърба на умиращи“, каза Иван Гешев. В типичния си емоционален стил той допълни: „Някой е пуснал търговците в храма, някой трябва и да ги изгони“.

Пътят на лекарствата

Единствената връзка между двете лечебни заведения е, че отклонените вече медикаменти, са отивали при един и същ посредник. Той ги е давал на лицензирани фирми за износ, които са ги реекспортирали. От прокуратурата на няколко пъти повториха, че износът е бил 100 процента легален.

На въпрос къде са отивали лекарствата Гешев отвърна:

„Не се безпокойте за чужбина, защото там са отивали качествените медикаменти. Въпросът е какви са оставали в България.“

Зам. главният прокурор добави, че 90 на сто може да заложи, че лекарствата са изнасяни в Европейския съюз по една много проста причина – изнесени по този начин там те са много по-евтини.