Изчезналият мистериозно президент на Интерпол Мън Хунвей е задържан за разпит в страната си, Китай, съобщава хонгконгският в. "Саут Чайна морнинг пост".

По-рано днес френските власти обявиха, че разследват "изчезването" му, след като заминал за Китай в края на миналия месец. Те се позоваха на сигнал на съпругата му, която живее в Лион, седалището на международната полицейска организация.

Мън (64 г.) е бил "отведен за разпит от дисциплинарните власти", веднага след като се приземил в страната си миналата седмица, пише "Пост". 

Според изданието не се знае за какво го разследват и къде е затворен.

В декларация по-рано днес Интерпол обяви, че случаят с Мън е двустранен между Франция и Китай и не засяга организацията, чието всекидневно ръководство е в ръцете на генералния й секретар.

Мън е бил видян за последно във Франция на 29 септември.

Китайското външно министерство и министерството на обществения ред, чийто заместник-министър е той, не са отговорили на молбите на "Пост" за коментар.

Вестникът отбелязва, че според китайския закон властите са длъжни да уведомят близките и работодателя на задържания 24 часа след задържането, освен ако това няма да навреди на следствието. Съпругата на Мън изглежда, че не е била уведомена.

Въпреки че още фигурира като зам.-министър на сайта на министерството си, Мън неотдавна е изгубил мястото си  в комитета на Китайската комунистическа партия, където се вземат истинските решения, отбелязва "Пост".

Мън е назначен за президент на Интерпол през 2016 г. и мандатът му изтича през 2020 година.

Учени и правозащитници изразиха опасения, че може да използва поста си, за да екстрадира избягали от комунистическия режим дисиденти.

Интерпол е най-голямата международна организация за полицейско сътрудничество,  която има 192 страни-членки. Тя може да издава бюлетини за издирвани лица, но няма власт да ги арестува.

През 2014 година Интерпол е издал червени бюлетини за 100 китайски бегълци, живеещи в чужбина.

През април 2017 година, при президентството на Мън, организацията е издала червена бюлетина за бизнесмена Гуо Венги по искани на властите в Пекин.

Публичният списък с червените бюлетини на уебсайта на организацията в момента съдържа 44 имена на лица, издирвани от Китай, пише "Пост".