Франция отново ще удължи с шест месеца контрола по границите си, който бе възобновен след атентатите от 13 ноември 2015 г., защото смята, че терористичната заплаха на територията й остава висока, се казва в документ, цитиран от Франс прес.

Граничният контрол, който трябваше да приключи в края на този месец, се удължава до 30 април 2019 г., пише в съобщение на френските власти до Съвета на ЕС.

Не става дума за системен контрол, а за възможност да се извършват проверки на самоличността по границите, съгласно режим на изключение от правилата за свободно движение в Шенгенското пространство.

Контролът обхваща сухопътните граници с Белгия, Люксембург, Германия, Швейцария, Италия и Испания, както и въздушните и морски граници.

"Терористичната заплаха остава висока във Франция. 2018 година беше белязана до този момент от две нападения, за които пое отговорност "Ислямска държава" и в които бяха петима души, а 20 бяха ранени. Освен това от началото на годината са предотвратени други пет подготвяни терористични нападения", се казва в документа.

Френските власти смятат, че опасни лица са в състояние да се придвижват из целия ЕС. Те също така изтъкват "риска от завръщането на чуждестранни бойци-терористи с европейско гражданство след обявената от Турция и Русия демилитаризация на последния джихадистки бастион в Идлиб в Сирия. Там има около 10 000 терористи, от които вероятно около 400 френски граждани или пребиваващи във Франция чужденци".

Общо шест страни възобновиха контрола по вътрешни граници в Шенгенското пространство - Франция, Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия. Те обосновават решението си със съображения за сигурност и с трансграничното движение на незаконно влезли в ЕС мигранти.

Редица държави, както и Европейската комисия, се опасяват, че тези вземани по изключение мерки може постепенно да се превърнат в норма и с течение на времето да доведат до края на Шенгенското пространство, отбелязва АФП.

(БТА)