България се оформя трайно като евтина туристическа дестинация, която не печели съответно на възможностите си, каза днес пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

"Има леко увеличение на чуждестранните туристи в България, но няма увеличение на приходите от тях", каза той.

Един чуждестранен турист оставя при престоя си в България средно $534, докато в Македония той оставя $549, в Сърбия - $925, в Замбия - $677, в Судан - $1413.

В същото време за последните пет години на българите за екскурзии в чужбина са се удвоили, добави Симеонов. За него това показва, че у нас се оформя средна класа, която търси и намира по-високо качество, а понякога - и по ниски цени за парите си в страни като Гърция например.

"Ние губим платежоспособните български туристи", каза Симеонов, добавяйки, че страната ни не се рекламира достатъчно в Централна и Източна Европа, откъдето традиционно са идвали най-много туристи в нея. Той даде пример с Унгария и Полша.

Симеонов беше скептичен за това дали България може да разчита да привлече китайски туристи, посочвайки, че за момента най-посещевана е тя от съседите си - румънци, гърци и турци.

В отделно интервю за Дарик радио министърката на туризма Николина Ангелкова каза, че през изминалото лято България е посрещнала 4 милиона чуждестранни туристи, като най-голямо е увеличението при румънците, които са били 1 милион, а при руснаците има спад от 6 на сто. Досега тази година те са 440 000 по данни на министерството на туризма.