Специализираният наказателен съд реши днес четирима от обвинените за нелегален износ на онколекарства да останат в ареста, а трима да са под домашен арест, предаде агенция "Фокус".

Специализираната прокуратура беше поискала по-рано арест за шестима от обвиняемите и домашен арест за една от тях - по здравословни причини.

След петчасово заседание съдиите решиха, че четиримата има опасност да извършат ново престъпление.

Трите обвиняеми под домашен арест са жени със здравословни проблеми.

Наблюдващата прокурорка Лидия Манолова не изключи броят на обвиняемите по делото да се увеличи.

Като ръководител на престъпната група обвинението сочи Милослав Пейков. Според прокуатурата той се е срещал с лекари и медициски работници, от които е получавал лекарствата и е осигурявал търговията с тях.

Две от задържаните са лекарки, майка и дъщеря. Дъщерята е изписвала и изнасяла лекарствата, като ги е предоставяла на съпруга си, а той ги е предавал на друго от обвиняемите лица.

То се е срещало с фармацевтка от болнична аптека в Благоевград, която е изписвала и заменяла лекарствата, отпускани с протоколи от лекарски комисии.

Лишаване на свобода от три до пет години заплашва обвиняемите членове на групата, а посоченият за неин ръководител може да получи от 5 до 15-годишна присъда.

Арестите бяха извършени миналата седмица в столичната хематологична болница "Йоан Павел" и в благоевградската "Свети Мина". 

Задържаните са обвинени, че незаконно са изнасяли лекарства, които формално са изписвани за нуждаещи се пациенти, но никога не са им били вливани.

Износът зад граница е извършван от лицензирана фирма и чрез него била източвана Националната здравноосигурителна каса.

Според прокуратурата групата е действала от април 2017 година до миналия четвъртък, когато са извършени арестите.