Борбата с корупцията ще продължи, колкото и на някой да не му харесва. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на Националното съвещание на МВР..

"По отношение на противодействието на корупцията и контрабандата. Вчера един по моя преценка човек с характер, бившия главен прокурор Никола Филчев каза няколко много верни неща. Едно от тях е, че без оперативните и финансово-контролните служби на МВР, прокуратурата е просто едно деловодство. На едно предно национално съвещание подложих на критика тогавашното ръководство на "Икономическа полиция" в ГДНП. За съжаление, мога да констатирам пълна непромяна в картината и до днес. Противодействието на корупцията, което се осъществява на ниво "Икономическа полиция" и съответните нейни структури, според мен е на крайно недостатъчно ниво. Поискан беше един списък на всички действащи и активни разработки. Изводът от него е пълна тишина. Изводът е, че ако не е ДАНС, ако не е ГДБОП, за противодействие с корупцията, особено по високите етажи, не може да се работи. В същото време отчитам добра работа на ДАНС и на ГДБОП. Отчитам много добро взаимодействие със Спецпрокуратурата. Отчитам цялото противопоставяне, което съществува от върховете на Съдебната власт до определени политически сили на съществуването на тези структури“, каза още главният прокурор".

Това каза още Цацаров. Според него е необходима мрежа от териториални жандамерийски участъци извън градовете, които да противодействат на битовата престъпност.

"Този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време. Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете - това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение. Това, което според мен е необходимо е мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете. Битовата престъпност е свързана с това, което наричаме местно безобразие", обясни Цацаров.

Според него е нужна промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика, с която да се засили темпото на разследванията.

"Нужна ни е централна криминалистична лаборатория с поделения по места. Не са ни нужни дисертации. Нужни са ни експертизи. Ако ние гледаме на Националния институт по криминалистика като на научно звено, няма да успеем и темпото на разследванията ще остане същия", поясни Цацаров.

Според него не се противодейства достатъчно добре и по отношение на престъпления, извършвани от служители на МВР.

"Сегашният модел на разследване очевидно не работи. Той не работи по простата причина, че връзката по места РПУ, районна прокуратура, районен съд е колегиална, а на места различна от колегиална, но въпреки всичко силна. Подаването на сигнал срещу служител на МВР води до безкрайни отводи на прокурори, съдии, прехвърляне на преписки и дела. Това не обслужва нито пострадалите, ако сигналите са справедливи, не обслужва и служителите на МВР, ако сигналът е несправедлив", каза още Цацаров.