И други чуждестранни заложници могат да последват трагичната участ на обезглавения от джихадисти в Сирия американски журналист Джеймс Фоли, съобщи Си Ен Ен.

Терористите от групировката "Ислямска държава" (ИД) изпратиха ясен сигнал на Запада с видеоклипа с екзекуцията на Фоли, който разпространиха в интернет. В края на записа се появява втори американски журналист, похитен от ислямистите. Това е Стивън Сотлоф, журналист на свободна практика, пишещ за сп. „Тайм“.

Ислямистите предупреждават, че той също ще бъде убит, ако САЩ не прекратят военните си действия в Ирак.

Хиляди сирийци и иракчани са убити досега от ИД, която обяви създаването на халифат на завладените от нея територии в двете държави. Екзекуциите на западни заложници обаче е много по-силен пропаганден инструмент на групировката, който шокира още повече хората извън региона.

Джеймс Фоли изчезна преди две години и бе екзекутиран тази седмица.

Тези заложници са обикновено журналисти или хуманитарни работници. Ако бъдат държани живи, те биха могли да бъдат полезна разменна монета. Тези хора  могат да бъдат освободени срещу тлъсти откупи, или да бъдат продадени на други екстремистки групи.

Трудно е да се каже колко точно са чуждите заложници в Ирак и Сирия. Причината е, че правителствата на техните страни, работодателите и семействата им обикновено мълчат, защото не искат да ги излагат на още по-голяма опасност, докато се водят тайни преговори за освобождаването им.

По всяка вероятност ИД държи редица американски заложници, сред които и Стивън Сотлоф. Това заяви пред Си Ен Ен висш правителствен служител от Вашингтон, пожелал анонимност. Той отказа да съобщи броя на пленниците, както и каквото и да било име.

Изчезналите журналисти

В Сирия са изчезнали 20 репортери, смятат от Комитета за защита на журналистите. Повечето от тях са местни. Вероятно много от тях са пленени от ИД.

Сред тях е американецът Остин Тайс - журналист на свободна практика, сътрудничещ на в. "Вашингтон пост". Той изчезна в Сирия през август 2012 г. Оттогава от него няма ни вест, ни кост.

Остин Тайс

Според комитета над 80 журналисти - безпрецедентен брой,  са били отвлечени в Сирия от основаването на организацията преди 30 години.

Някои са освободени, други - убити. Често медийните затъмнения върху похищенията се вдигат само при най-добрите или най-лошите развръзки.

След убийството на Фоли стана ясно, че американски спезцчасти са били в Сирия през лятото в опит да спасят него и други заложници. Мисията им обаче се провалила.

Джихадистите искали откуп в размер на 100 милиона евро за свободата на Джеймс Фоли, разкри негов колега от сайта "Глоубъл пост" Ричард Бърн.

"Те са невинни!"

Даян - майката на Джеймс Фоли, е притеснена за съдбата на другите пленници на "Ислямска държава".

"Умоляваме похитителите да пощадят останалите заложници. Подобно на Джим, те са невинни. Те не контролират американската държавна политика в Ирак, Сирия или където и да било по света", написка тя във фейсбук групата "Да спасим Джеймс Фоли".

Страхът за сигурността на западните заложници хвърли светлина и върху различния подход на правителствата, когато става дума за похищения.

Британското правителство държи твърдо никога да не плаща откупи. Американците също не преговарят с терористи. Същевременно други европейски правителства вероятно са давали  пари на терористични групировки, за да осигурят освобождаването на своите граждани.

Подобно на опита за спасяване на Джеймс Фоли, САЩ и преди са се опитвали да измъкват пленници. И понякога са успявали. През 2012 г. отряд от морски "тюлени" спаси американската хуманитарна работничка Джесика Бюканън и нейния колега Пол Тистед от Дания, прекарали три месеца в плен в Сомалия. Понякога обаче стават провали. Британската хуманитарна служителка Линда Норгроув бе убита от американска граната при опит да бъде спасена в Афганистан през 2010 г.

Мъчения и побои в плен

Докато се водят преговорите за освобождаването, много малко или съвсем нищо не се знае за тежкото положение на заложниците.

Сега започнаха да излизат подробности за патилата на Джеймс Фоли след отвличането му в Сирия през ноември 2012 г.
Човек, пожелал анонимност, заяви пред Си Ен Ен, че е бил държан заедно с Фоли и още един журналист в затвора в град Алепо от март до август 2013 г. По това време те били пленници на ислямисткия фронт "Ал Нусра" - сирийска групировка, свързана с "Ал Кайда".

Според същия човек в един момент в затвора в Алепо имало близо 100 пленници, сред които и европейски журналисти. Той допълни, че Фоли и другият журналист, който обаче не бил Стивън Сотлоф, били преместени в тренировъчен лагер на "Ислямска държава". Двамата репортери били изтезавани в затвора. Похитителите им редовно ги биели.

Джеймс Фоли трябвало да изтърпи по-тежки мъки

Френският журналист Никола Енен, пленен през юли 2013 г. заедно с фотографа Пиер Торес, заяви пред Си Ен Ен, че също е бил държан в плен заедно с Джеймс Фоли в Северна Сирия. Французинът има късмета да бъде освободен.

"Прекарахме 7 месеца заедно от общо десет, през които аз бях пленен. През повечето време бях в добро състояние. Но в началото и в края на плена не се отнасяха много добре с нас", разказа Енен. "Специално Фоли трябваше да изтърпи по-тежки мъки, защото беше американец. Той тъгуваше за семейството си и постоянно разказваше за него."

Фоли разказал на французина, че в началото бил похитен от джихадисти, сражаващи се в Сирия. Групата по-късно се вляла в "Ислямска държава Ирак и Сирия" (ИДИС), която днес вече се нарича "Ислямска държава" (ИД).

Никола Енен и Пиер Торес били освободени заедно с други двама френски журналисти  - Дидие Франсоа и Едуар Елиа, на 19 април 2014 г. Не се знае какво е направено зад кулисите за пускането им, но френският външен министър Лоран Фабиюс настоя, че Париж не е платил откуп.

От ляво на дясно: Дидие Франсоа, Едуар Елиа, френският президент Франсоа Оланд, Никола Енен, Пиер Торес и външият министър Лоран Фабиюс се снимат на летище "Вилакубле" край Париж, където пристигнаха освободените от плен журналисти.

През последните месеци бяха освободени и други западняци, отвлечени в Сирия.

Двама испански журналисти бяха държани в плен повече от 6 месеца. Това са кореспондентът на в. "Ел Мундо" Хавиер Еспиноса и фотографът на свободна практика Рикардо Гарсия Виланова. Те бяха освободени през март. "Ел Мундо" съобщи, че похитителите са свързани с ИДИС.

През юни пък бе освободен датският фотограф Даниел Рюе Отосен, прекарал в плен 13 месеца.

Рикардо Гарсия Виланова (вляво) и Хавиер Еспиноса разказват за патилата си на пресконференция след освобождаването им.