Интерпол съобщи снощи, че Мън Хунвей - когото Китай обяви, че разследва за нарушения на закона - е подал оставка като президент на международната полицейска организация, предаде Ройтерс.
Оставката е била получена в генералния секретариат на Интерпол във френския град Лион и влиза в сила незабавно, се казва в официалното съобщение. 
Освен президент на Интерпол Мън е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай.

По-рано вчера Централната комисия за проверка на дисциплината при Китайската комунистическа партия съобщи на сайта си, че шефът на Интерпол е разследван по подозрение в нарушение на китайските закони.

"Нямаме информация", каза говорител на френското вътрешно министерство в отговор на молба да коментира съобщението на китайските власти.

За изчезването на Мън преди няколко дни алармира неговата съпруга от френския град Лион, където е централата на Интерпол. По-късно се появиха съобщения, че той е бил забелязан да заминава от летището на Стокхолм за Китай.

Съпругата на Хунвей в хотел в Лион вчера. Твърди се, че Мън й пратил SMS със снимка на нож.

В съобщението от централата на Интерпол се добавя, че южнокореецът Ким Йон Ян ще изпълнява временно длъжността президент на Интерпол до избирането на нов, което ще стане на форум на организацията на 18-21 ноември в Дубай, предава БТА.

По-късно стана ясно, че подалият оставка като президент на Интерпол Мън Хунвей, китайски зам.-министър на обществената сигурност, е вземал подкупи. Това съобщи Пекин в понеделник часове след като обяви, че Мън е разследван за нарушения на закона, предаде Франс прес.
Мън "е приемал подкупи и е заподозрян в закононарушения", посочи в комюнике Министерството на обществената сигурност, без да уточни какви са обвиненията.
Комюникето бе представено като заключителен документ от събрание, проведено в понеделник от партийната организация на китайската компартия в Министерството на обществената сигурност (полицията).
В текста не се уточнява дали обвиненията срещу Мън имат връзка със задълженията му в министерството или с функциите, изпълнявани от него в Интерпол. Не е уточнено също дали е поставен под стража.
Китайското министерство съобщи днес, че специална работна група ще разследва заподозрени в корупция съучастници на Мън Хунвей, предаде ТАСС.

"За да бъдат спазени изцяло изискванията на ЦК на Компартията на Китай, ще се формира специална работна група, която според законово установената процедура ще проведе разследване на служителите, заподозрени в получаване на подкупи заедно с Мън Хунвей", се казва в документа.