"Съдът намира, че процесното разпореждане е немотивирано, като не е налице обоснованост на посочените предпоставки за предварително изпълнение - защита на особено важни обществени интереси..."

С тези и други мотиви Административен съд-София-град отменя в петък вечер заповедта, с която бе запечатан хотел "Маринела" на издирваните семейство Арабаджиеви.

Заповедта е на Главна дирекция „Фискален контрол" при ЦУ на НАП-София и се обосновава на извършена на 4 септември от инспектор по приходите проверка в знаковия за бизнеса на семейството хотел (който на всичкото отгоре бе и основен домакин на отминалото европердесдателство, б.р.).

При нея е установена налична въведена в експлоатация и работен режим система за управление на търговската дейност (ИАСУТД), но модемът няма изградена дистанционна връзка с НАП. От самите мотиви на т. нар. разпореждане за предварително изпълнение на принудителната административна мярка става ясно, че то служи за показнó и превенция:

"Мотивирано (е) с квалифициране на нарушението като „тежко“ с оглед възможността за „отклоняване от данъчно облагане“, от необходимостта от налагане на „финансова дисциплина“, които органът (НАП) посочва като „особено важен държавен интерес“, с „необходимостта да се предотврати отново да се допусне административно нарушение от същия търговец, както и за препятстване опасността незаконосъобразното поведение да се превърне в практика на конкретния субект, като представлява и превенция на непосредствено настъпващите от нарушението вреди за фиска“, пише съдия Димитрина Петрова.

Затова и срещу превърналите се рязко в "любимци" на прокуратурата Арабаджиеви се взема най-тежката възможна принудителна административна мярка (ПАМ) -  „запечатване на търговски обект и забрана за достъп“.

От фирмата са обжалвали пред АССГ заповедта за запечатването им.

"В обжалваното разпореждане бланкетно са посочени основания за неговото предварително изпълнение - защита на особено важни държавни интереси, възможността за настъпване на вреди за фиска, тежест на нарушението, като в действиетлност като термини са цитирани предпоставките на закона (чл. 60 от АПК), но по същество не са изложени конкретни факти, които ги обосновават", постановява съдът.

"Съдът намира също така, че дори и да е налице посочената в разпореждането необходимост от защита интереса на фиска и препятстване от извършване на други нарушения, както и спазването на законосъобразно поведение от конкретния субект на проверка, които винаги са в обществен интерес, тези цели не могат да бъдат постигнати чрез допуснатото предварително изпълнение на ПАМ в конкретния случай. Касае се за запечатване като цяло на хотелски комплекс и забрана на достъпа до него."

Ето и пълния текст на решението на съда от петък: