Синдикати и работодатели се съгласиха с по-високите данъци за автомобили и жилища за догодина. След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес участниците в него обявиха, че са постигнали единодушие по данъчните промени за 2019 година. Предвижда се двойно поскъпване на данъка за основно жилище, както и увеличение на налозите за стари коли.

Промяната за колите е свързана с въвеждане на екоелемент във формулата за изчисляване на дължимия данък. Колкото по-малко замърсява околната среда колата, толкова по-нисък ще е данъкът. Собствениците на повече едно от жилище пък губят отстъпката от 50%, ползвана до момента за основния дом. Сега облекчението остава само за хората с едно жилище. 

"Промените бяха подкрепени от работодател и синдикати. Още в сряда ще настоявам тези промени да влязат в МС и да бъдат приети в Народното събрание. Имаме успешно заседание, рядко се случва, но този път е факт", обяви след заседанието на тристранката вицепремиерът Валери Симеонов.

Все пак синдикатите възразиха срещу повишаване на екотаксата за старите коли с аргумента, че ще бъдат засегнати хората с по-ниски доходи. Увеличението за тях е около 30%, поне по отношение на компонента от колко години е регистрирана колата, казаха синдикални експерти. 

КТ "Подкрепа" и КНСБ не са съгласни и с отпадането на облекчението за колите с катализатори, мотивирано от управляващите, че трудно може да се провери кой автомобил има или няма такова устройство. От "Подкрепа" припомниха, че колите минават на годишен технически преглед и не е проблем да се установи дали имат катализаторно устройство. Промяната засяга между 2.5 милиона и 3 млн. автомобили у нас, които са над 10-годишни.

На събирането председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев бе избран за зам.-председател на НСТС.

"Впечатлен съм от единодушието. Постигнахме съгласие, защото всички ние видяхме смисъл от тези промени. Тук не трябва да забравяме и европейската директива. Това е стъпка към осветляване на бизнес средата. Така работодателите ще могат да мислят как да плащат по-високи заплати на работниците си и синдикатите ще са доволни. Със сигурност не всичко е розово, но ще продължаваме да работим", каза Радосвет Радев.

С предложените промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвеждат и две нови евродирективи срещу укриването на доходи. Едната нормира ограничения за приспадане на разходи за лихви, за да се предотвратят практиките, водещи до свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби чрез раздути лихвени плащания.

Въведен е праг от 500 000 лева, при който ограничението няма да се прилага - тоест, когато превишението на разходите по заеми, определено за текущата година, не надвишава тази сума.

Втората промяна предвижда нов режим за облагане на компании, които отговарят на условията за контролирано чуждестранно дружество с цел данък печалба да се плаща в страната, в която оперира компанията, а не в юрисдикция с по-ниски ставки.

По предложение на БСК отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите. От 2020 г., когато предложението влиза в сила, информацията ще се оформя от НАП електронно. 

Бизнесът настоява да се вдигне и прагът на оборота на фирмите, които подлежат на задължително одитиране, и така броят им да бъде намален. Сега той е 4 млн. лева, а вицепремиерът Симеонов обеща още на заседанието на МС тази седмица да внесе предложението да се удвои на 8 млн. лева, за да се разтоварят от одити малките и средните фирми.

По-висока такса смет догодина

От 2019 година размерът на такса смет ще зависи от три фактора по избор - количеството изхвърлен боклук, големината на имота и броя на хората, които живеят в него.

Наред с одобрените от тристранката промени други, приети през миналия месец изменения в Закона за местните данъци и такси, ще увеличат такса смет. Според одобрените на първо четене промени водещо при определяне размера на такса смет ще бъде количеството на битовите отпадъци - и принципът "замърсителят плаща". 

И лъжица несъгласие

Междувременно една от работодателските организации - Асоциация на организациите на българските работодатели, се обяви срещу договореното между синдикати и правителство таванът за новите пенсии да бъде увеличен значително заедно с максималния осигурителен доход.

През миналата седмица на среща с премиера синдикатите договориха таванът за всички пенсии да бъде повишен от сегашните 910 лева на 1200 лева и максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 лева на 3000 лева. Социалният министър Бисер Петков и работодателите не участваха в срещата.

Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи, с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване“, се казва в позицията на организацията.