Едно счупено огледало на джипа на депутатска съпруга се превърна не само в политическа новина номер едно в България, ами и придоби мащаби, „достойни“ да свалят прясно, прясно назначения нов министър на вътрешните работи. В сагата с огледалото вече е въвлечена и... Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) - по адрес на ... „Ислямския свят“. А може би случаят не касае само щетата по колата, а е и „опит за отнемане на живота“ на въпросната съпруга - според благоверния й, съпредседателя на управляващата коалиция „Обединени патриоти“ (ОП), лидер на „Атака“ и шеф на парламентарната група на ОП Волен Сидеров.

И така, в петък вечерта съпругата на Сидеров Деница (по-позната като Гаджева) и нейна приятелка си карат по столичния булевард „Симеоновско шосе“, когато по думите на МВР „е настъпило леко пътно-транспортно произшествие“ между джипа на Сидерова и друг автомобил (също джип). Двете коли се разминали очевидно твърде близо една до друга и засегнали страничните си огледала.

„След инцидента, за който не е подаван сигнал на единния телефонен номер 112, водачът на единия джип започнал да обижда шофьорката на другия автомобил. Жената успяла да се оттегли. В района на бул. „Г.М. Димитров“ тя била застигната от мъжа, който я принудил да спре, излязъл от джипа си и насочил словесната си агресия към нея“, съобщиха от МВР, почти изяснявайки кои са "добрите" и "лошите" в историята.

Забележително е, че вътрешното ведомство пуска в събота цели 2 прессъобщения по случая с фамозното огледало. Забележително е също така, че случайни свидетели на случая са станали... евродепутатът Николай Бареков и бившият депутат на днес вицепремиера Валери Симеонов - Димитър Байрактаров.

Разбира се, на мястото веднага е пристигнал екип на партийната телевизия на „Атака“ - „Алфа“, която излъчи пространен разказ на Сидерова за това как е била следена, обиждана и уплашена до смърт. Странното е само, че според разказа на самата г-жа Сидерова човекът, който я е засякъл, преследвал, обиждал и уплашил до смърт, сам повикал стоящите наблизо полицаи.

Във версията на вътрешното министерство е: „наблизо патрулиращ полицейски екип забелязал случващото се и веднага се отзовал на място, за да прекрати агресивното поведение на шофьора - 40-годишен судански гражданин". 

Депутат съм аз

На място се е озовал и самият Волен Сидеров, който от излъчените от „Алфа“ кадри държи сметка на униформените за това как си вършат работата и изисква от тях данни за другия участник в ПТП-то. Полицаят неколкократно отказва да му предостави данни за трето лице.

Апропо, при скандала на летището във Варна отпреди няколко години, заради който Сидеров се изправи пред съда за хулиганство и нападение над полицай, лидерът на „Атака“ отново искаше от органите на реда да му предоставят личните карти на трети лица, мотивирайки се с депутатската позиция, която задължавала МВР да му съдейства. Това е така – но само по време на изпълнение на служебните му задължения. Които изключват леки нощни ПТП с участието на съпругата му, например.

И така, дрегерът не отчел употреба на алкохол или упойващи вещества от водачите – суданецът на име Мажди Гандур, както и на Деница Сидерова. Но на суданския гражданин е съставен акт за нарушение на Закона за движение по пътищата, тъй като свидетелството му за управление на МПС не е било валидно за територията на България. Автомобилът е дерегистриран и регистрационните табели са били свалени на място.

Подозрително

С това случаят - толкова характерен, че е направо всекидневен за нашите географски ширини, би трябвало да се счете за приключен, но не би! Волен Сидеров не само поиска оставката на новия министър на вътрешните работи Младен Маринов, за чието поставяне на поста лично гласува в пленарна зала, но и направо пожела промяна на коалиционното споразумение, така че партията му „Атака“ да получи квотата за МВР министър. Т.е. Сидеров да си назначи такъв.

В отговор Маринов кротко обясни, че действията на полицаите по случая „Сидерова“ са били безукорни и по закон. А оставката си я носи в джоба.

Но такъв отговор явно не задоволява сем. Сидерови, защото са провели собствено „разследване“ във фейсбук профила на лицето Мажди Гандур, от което става ясно, че е бил военен. Явно сред подозрителните неща е, че „общува с хора от различни националности, но най-вече от Судан, пътува много, включително и до Германия, където прекарва няколко месеца. За себе си посочва още, че е работил и в Дубай.“

Това, че суданец общува със суданци е толкова съмнително, че Сидеров е изпратил две писма – едно до МВР и едно до ДАНС, за които от пресцентъра на „Атака“ обявиха днес. 

Ето и някои от въпросите и констатациите на Волен Сидеров с адресати Младен Маринов и председателя на контраразузнаването Димитър Георгиев:

Какви са икономическите, бизнес и военни връзки на Мажди Гандур с лица и организации от Ислямския свят?

Какви процесуални действия бяха извършени след неговия опит да причини телесни повреди или да отнеме живота на съпругата ми Деница Сидерова?

Повдигнато ли е обвинение и какво на лицето Мажди Гандур?

Защо на 6.10.2018 г. задържаният Мажди Гандур беше изведен през таен изход от 4-то РПУ?

Къде се намира в момента и има ли мярка за неотклонение?

Неутрализиране

Сагата обаче не се изчерпа само с искането за оставка на Младен Маринов. Но и в следобедните часове днес стигна до искане на оставка и на шефа на ДАНС. От "Алфа" разпространиха аудиозапис на проведен телефонен разговор между Сидеров и Димитър Георгиев. Не е ясно дали вторият знае, че е бил записван и че този запис ще се завърти в публичното пространство. От записа става ясно, че председателят на агенцията прехвърля темата към МВР и уверява Сидеров, че няма данни суданецът да е общественоопасен. Сидеров настоява за неговото "неутрализиране", защото "сега той ще дойде и ще застраши моето семейство", "защото се е снимал с оръжие" във фейсбук.

Историята с това ПТП предизвика и някои политически спекулации. Като например - защо коалиционният съвет между ГЕРБ и ОП, обявен от "Атака" за днес, бе преместен за дата 12-и. И защо Светлозар Лазаров, бивш главен секретар на МВР, който стана координатор на "Атака" след отстраняването му, сега напусна партийната позиция - да не го готвят за главен секретар отново? Или за... нов МВР министър?