Убийството на Виктория Маринова е още един елемент от несигурната среда в България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на ръководството на партията.

"Не приемаме тезата, че БСП полизитира темата с убийството на Виктория Маринова. Напротив, мълчанието в такива случаи би било укоримо и непростимо и ние за това призовахме не само партиите, всички да не бъдем безучастни към това, което се случи", каза още Нинова.

И припомни, че реакция е имало от целия свят.

"Какво очаквате - основните политически субекти в България да мълчат? Не, няма да мълчим. Това убийство е още един елемент от несигурната среда в България, от равнището на престъпност в България", каза още Нинова.

И допълни, че другият голям проблем е недоверието на хората в институциите, което няма да се върне с мълание в такива моменти.

Кристиан Вигенин припомни, че в Словакия за подобен случай министър-председателят е подал оставка, а у нас властта се е опитала да омаловажи това убийство, подчертавайки, че най-вероятно не е свързано с работата на убитата.

"В България, в една европейска държава, не е приемливо една жена да си отиде по този начин. Искаме действия от правителството и от съответните институции за разкриване на мотивите и извършителите на това престъпление, но нека още веднъж да кажем, че очакваме и конкретни мерки, идеи за това как да бъде защитена свободата на медиите", каза още Вигенин.

Елена Йончева припомни, че при подобен случай в Малта в разследването са се включили ФБР, екип от Холандия, екип от Европол. Докато в България МВР още на втория ден е казало, че е малко вероятно убийството да е свързано с работата на Маринова.

Нинова каза още, че от БСП са готови с мотивите за вота на недоверие по темата за здравеопазването. Внасянето му обаче ще бъде предшествано от извънпарламентарни консултации.