Блокиран е паричен превод, който граничи с размера на 14 млн. евро.

Това каза пред журналисти в Русе главният прокурор на Сотир Цацаров по повод сигнала на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби при усвояването на средства от европейски фондове, предаде „Фокус”.

„Проверката е прераснала в досъдебно производство. Това, което мога да кажа е, че по отношение на нея и в рамките ѝ със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тези действия са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране на превод“, посочи Цацаров, като обяви, че по сигнала се работи изключително интензивно.

Главният прокурор обясни, че действията на ДАНС продължават и обхващат всички физически и юридически лица, независимо дали са търговци или сдружения с идеална цел, които фигурират в сигнала.

„В рамките на сигнала е извършен и съответен анализ. Подадена е оперативна информация от ДАНС. В резултат на тази информация СГС е упражнил правомощията си по Закона за мерките срещу изпиране на пари“, каза още Сотир Цацаров.

Томислав Дончев подаде сигнал до Цацаров за съмнения при усвояването на евросредства, след като аналогичен бе депозиран и от "Биволъ". На 14 септември адвокат и двама журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ-Радомир по време на журналистическо разследване, което съвпада с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник. В района според подадения сигнал са горени в яма в полето материали, свързани с обществени поръчки. По повода - публикацията „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“, Томислав Дончев сезира главния прокурор, МВР и КПКОНПИ с копие до изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от ЕС”

Предмет на проверка са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на посочените факти.

На 21 септември премиерът Бойко Борисов също разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическото разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките. В официално изявление от компанията „Джи Пи Груп“ АД заявиха, че не приемат замесването им в „откровени манипулации и неверни твърдения“.

„Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване“ материал“, обявиха от компанията.

Те отрекоха твърденията от компанията да са изнасяни, горени или закопавани документи.

Цацров днес даде насоки и как върви разследването за убитата в Русе Виктория Маринова.

"Не можем да кажем, че версията за изпълнението на работата й като журналист или с оглед тематика на предаванията й е определящата версия.

„Не се изключва нито една версия по случая“, обяви той. „Напредъкът от вчера е свързан най-малко с резултатите от ДНК експертизата, както и с резултати от други експертизи“, посочи главният прокурор. „Нека на този етап бъдем пестеливи, не защото няма какво да кажем, а защото всяка непредпазливо изтървана дума ще увреди пряката работа“, каза още Сотир Цацаров.

"Едно е ясно - извършените действия са изключително брутални и изключително жестоки", каза пред журналисти Цацаров, който е в дунавския град с вътрешния министър Младен Маринов.

„Приели сме, че не изключваме нито една от версиите. Не изключваме нито версия, свързана със случайно посегателство, нито версия, свързана с планирано посегателство“, посочи той и допълни, че е мобилизиран целият експертен капацитет на МВР. „Направен е анализ на всичко, което до момента е извършено от колегите от полицията в Русе и от Окръжната прокуратура. На база на този анализ са планирани всички действия по разследването, които предстои да бъдат извършени във всички възможни насоки, осигуряващи доказването на всички възможни версии“, уточни Сотир Цацаров.

„Нашата задача беше от една страна анализ на всичко направено до момента. От друга с колегите от Русе да планираме какво предстои да се прави. От трета страна да окажем необходимата логистична помощ с оглед осигуряване на експертизи и данни като доказателства, които следва да бъдат изискани“, каза още главният прокурор.