Водачите на италианската и френската крайна десница - Матео Салвини и Марин Льо Пен, започнаха днес в Рим кампанията си за изборите за Европейския парламент с атаки срещу "бункера Брюксел", предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Срещата през май ще е краят на едно пътуване, на една революция на здравия разум", заяви Салвини, лидер на партия "Лига", вицепремиер и вътрешен министър на Италия.

Салвини осигури на формацията си невероятен пробег. Преди парламентарните избори през март подкрепата за тях в допитванията беше под 10 процента, на изборите спечелиха около 17 процента от гласовете, а сега за тях заявяват намерение да гласуват 30 на сто от участниците в изследванията.

След месеци на твърда антиимигрантска реторика Салвини вече акцентира повече на социалните проблеми.

"Истинското предизвикателство е борбата с трудовата несигурност, безработицата, празните детски люлки. Враговете на Европа са хората, окопали се в бункера Брюксел, хора като Юнкер и Московиси, които донесоха несигурността и страха в Европа и отказват да напуснат креслата си", добави той. 

Италианецът не пропусна възможността да атакува председателя на Европейската комисия и еврокомисаря по икономическите въпроси за критиките им към италианския проектобюджет, който предвижда увеличаване на разходите и на държавния дефицит, в разрез с поетите от Италия до този момент ангажименти.

"Вземам под внимание оценките на борсите, пазарите и анализаторите, но ако един проектобюджет като нашия поставя в центъра правото на труд, на здравеопазване, на живот, на пенсия, това изпреварва останалите съображения", подчерта Салвини.

Той беше подкрепен по всички точки от водачката на партия "Национален сбор" - Марин Льо Пен.

"Европейският съюз е построен върху много обещания, но съвсем малко резултати, и то жалки. Ние не сме против Европа, а против ЕС, превърнал се в тоталитарна система", заяви Льо Пен."Намираме се в исторически момент. През май догодина ще се пише История с главно "И". Тогава ще се появи "Европа на нациите", добави тя.