Гугъл спира работата на социалната си мрежа Гугъл плюс, след като през март беше открита уязвимост, която може да е изложила на опасност личните данни на до половин милион потребители, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Съобщението за спиране на работата на социалната мрежа, в която автоматично се включва всеки потребител с поща в джимейл, беше публикувано вчера в пост в блога на компанията. Според данни на в. "Уолстрийт джърнъл" Гугъл нарочно не е съобщил за проблема досега, отчасти за да избегне проверки от страна на регулаторни органи.

Откритата уязвимост на Гугъл плюс може да е позволила на 438 външни приложения да събират без разрешение данни за потребителите, като имена, имейл адреси, професия, пол и възраст. Компанията съобщава, че разработчиците не са знаели за тази уязвимост и няма данни за злоупотреби с тази информация. Отчасти затова Гугъл се е забавил с разкриването на проблема.
Гугъл плюс се използва предимно от лица, интересуващи се от конкретни теми. Социалната мрежа даваше възможност да се групират публикациите на потребителите чрез включването им в определени "кръгове".