И вторият от двамата руснаци, който според Великобритания е свързан с опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, извършено в южния английски град Солсбъри, бе разкрит. Той е военен лекар, служещ в руското разузнаване ГРУ, съобщи разследващият сайт Белингкет, цитиран от Ройтерс и Франс прес. Неотдавна стана ясно, че другият отровител - Боширов, е полковникът от ГРУ Чепига.

Според сайта истинското име на мъжа, известен досега като Александър Петров, е Александър Евгениевич Мишкин, военен лекар на служба в руското военно разузнаване. При идентифицирането му са използвани множество открити източници, включително копия на личните му документи и свидетелски показания на хора, които го познават.

Другият обвинен от Великобритания руснак е Руслан Боширов. Според британската версия двамата са опитали да отровят Скрипал, намазвайки дръжката на входната врата на дома му с нервнопаралитичното вещество, известно на Запад като новичок, припомня ТАСС. Москва категорично отхвърля тези твърдения и заяви, че програма за разработване на подобно отровно вещество не е съществувала нито в СССР, нито в Русия.
В края на миналия месец британският в. "Дейли телеграф" съобщи, че истинската самоличност на Руслан Боширов е Анатолий Владимирович Чепига, 39-годишен руски полковник от военното разузнаване, удостоен с награди. Вестникът заяви, че тази информация е получена след съвместно разследване със сайта Белингкет. Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, обаче заяви, че няма данни държавният глава да е награждавал човек на име Чепига, припомня ТАСС.

Британската полиция отказа да коментира разкритията на сайта, отбелязва БТА.

Мишкин е роден на 13 юли 1979 година в село Лойга, Архангелска област. Той е завършил една от елитните медицински военни академии, в които се обучават лекари за руския военноморски флот, съобщава Би Би Си.

Още като студент Мишкин е станал агент на ГРУ и през 2010 година се е преместил да живее в Москва.

В столицата той е записан на адреса "Хорошевско шосе", дом 76-б, който съвпада с адреса на щабквартирата на Главното управление на Генщаба на Министерството на отбраната на Русия, където навремето е било ГРУ. Би Би Си е намерило потвърждение на тези данни в една от базата данни с лични информации за руснаците.

Преди да стане Александър Петров, Мишкин е учил във ВМА "Киров". През 2007 година той е бил с адресна регистрация в Санкт Петербург. Именно там е получил паспорт и номер на агент.