Медиите в България са в много тежко положение. Това заяви Даниел Кадик от софийското бюро на фондация "Фридрих Науман" в интервю пред Дойче веле.

"Факт е, че в световен мащаб България се намира на 111-то място по отношение на медийната свобода. България е на последно място по този показател не само в ЕС, но и на целия Балкански полуостров. За това има няколко причини. От една страна в България на хартия съществуват свободни медии, но структурата на собствеността върху медиите е силно централизирана - тоест, малко на брой собственици контролират повечето медии. Освен това в България не функционира и пазарът на реклама. Така например сумите, които ЕС отпуска за реклама, обикновено се контролират от Министерския съвет. А това води до силна автоцензура вътре в медиите. Уви, това не е всичко. В провинцията има случаи на огромна корупция, а оттук - и много заплахи срещу журналисти, най-вече срещу разследващи журналисти", коментира Кадик.

Той допълни, че не очаква напредък по отношение на медийната свобода в скоро време.

"Съвсем наскоро Международният институт по печата IPI изпрати спешно писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което настоява за повече закрила за журналистите и за повече медийна свобода в България. Откакто България влезе в ЕС, медийната свобода непрекъснато се свлича надолу и, уви, аз не мога да видя никакви положителни тенденции. Положението действително е толкова лошо, че "Свободна Европа" се завръща в България", казва още Кадик.

Според него ЕС има какво да направи по отношение на по-добрата медийна среда у нас.

"Първо, трябва внимателно да се следи къде отиват парите за насърчаване на медиите в България, респективно - средствата за популяризиране на европейски инициативи и проекти. Второ, необходимо е държавите-членки на ЕС да заемат ясна позиция за медийната свобода в България и ако трябва, да предявят изисквания към страната. И трето, най-важно: нужна е европейска публичност", обясни Кадик.