Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), председателствана лично от Пламен Георгиев, е "оневинила" Бойко Методиев Борисов - като премиер на България, по проверка за конфликт на интереси.

Това става ясно от решение, публикувано на сайта на Комисията от 19 септември.

В няколко от зачестилите си напоследък тв изяви председателят на комисията Пламен Георгиев привеждаше проверката срещу Бойко Борисов като илюстрация колко са принципни (той говори и за такава проверка срещу Делян Пеевски, б.р.).

За какво става въпрос? За два мача на "Витоша - Бистрица", в който премиерът участва с екип на Efbet.

"По същество, твърденията в сигнала са, че Бойко Борисов е участвал на полуфиналния и финалния мач на държавното първенство за футбол за ветерани, играни съответно между „***“ (Б.) и „***“, 22.05.2018г. в Б. и между „***“ (Б.) и ***, 28.05.2018г. в гр. С. и в нарушение на чл.62 от ЗПКОНПИ е облечен и играе с тениска с надпис „***“, гласи инфомацията на портала на антикорупционния орган (след заличаването на личните данни).

"Към сигнала не са приложени доказателства", посочват от комисията, нищо че вносителите са дали линкове към 3 медийни публикации - две в "Дневник" и една в "Спортал".

Затова пък "Комисията е събрала доказателства за служебното качество на Бойко Борисов"... Следва по-надолу надълго и нашироко отразяване на факти - как, защо и с чие решение той е премиер на държавата.

Петчленният състав на комисията изследва дори договора, вследствие на който фирмата бива рекламирана от футболистите за 5-годишен срок, както и че... изпълнителят притежава БУЛСТАТ.

"От служебно направената справка в Портала за електронни административни услуги за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза към Министерство на правосъдието се установи, че СДРУЖЕНИЕ „***“ е с БУЛСТАТ *** и със седалище в гр. С., ***."

Нататък констатациите са красноречиви и не се нуждаят от коментар...

"Борисов участва във футболните срещи със стандартния екип на отбора. Не е налице сключен договор за реклама между футболния клуб и министър – председателя, както и между рекламодател на футболния клуб и министър – председателя. Бойко Борисов, като министър – председател не е давал съгласието си, образът му или името му да бъдат използвани за рекламни цели по време на неговите участия във футболни срещи, като футболист на ФК „***“....

... В обясненията си пред КПКОНПИ от 12.07.2018г., Бойко Борисов потвърждава, че е картотекиран в отбора „***“, участвал е в две или три футболни срещи, на които спортният екип му е предоставян, както и на всички останали футболисти, от домакина на клуба и има лого на „***“. Няма сключени никакви договори с отбора, в който играе, нито е получавал каквито и да било възнаграждения. Играе като любител и никога не е давал съгласието си, името и образът му да бъдат използвани за рекламни цели, нито като министър – председател, нито като футболист във „***“.

И ето какво се установява по въпроса - има ли или няма конфликт на интереси:

За да е осъществен конфликт на интереси по смисъла на чл. 52 от ЗПКОНПИ, следва да са налице три кумулативно изискуеми предпоставки: лице, заемащо висша публична длъжност, наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес.

По-долу в решението става ясно, че лице, заемащо висша държавна длъжност, в случая има.

"Не е налице обаче нито упражнено правомощие по служба от Бойко Борисов в качеството му на министър-председател на Република България, нито наличието на частен интерес от упражненото правомощие по служба, който да води до облага за лицето, заемащо висша публична длъжност по смисъла на чл.6, ал.1 от ЗПКОНПИ или свързано с него лице по смисъла на §1, т.15 от ДР на ЗПКОНПИ."

Затова комисията решава:

"НЕ УСТАНОВЯВА конфликт на интереси по отношение на Бойко Методиев Борисов с ЕГН *** - лице, заемащо висша публична длъжност, по смисъла на чл.6, ал.1, т.3 от ЗПКОНПИ, във връзка с участието му във футболната среща между отборите „*** - Б.“ И „***“, състояла се на 22.05.2018г. в с. Б., както и на футболната среща между отборите „*** - Б.“ И „***“, състояла се на 28.05.2018г. в гр. С., поради липса на упражнено правомощие по служба в частен интерес - негов или на свързано с него лице по смисъла на §1, т.15 от ДР на ЗПКОНПИ.

На основание чл.76, ал.2 от ЗПКОНПИ прокуратурата може да протестира решението пред Административен съд – С., в едномесечен срок от съобщаването му."

Никога няма да отгатнете дали прокуратурата е протестирала решението пред Административния съд...