Извинявам се…

1. Извинявам се, че има нечовеци сред нас. Това не са мъже.

2. Извинявам се, че не сме ги разбрали по-рано какви са. А трябваше.

3. Извинявам се, че не съумяхме да опазим Виктория. 

4. Извинявам се, че не съумяхме да опазим жените, жертви на насилие.

5. Извинявам се, че допуснахме животинската сила да е решаваща в житейските ситуации.

6. Извинявам се, че допуснахме да деградираме до примитиви отпреди столетия.

7. Извинявам се, че допуснахме семейства да бягат в западна Европа или Америка, за да търсят спокойствие и сигурност за себе си и децата си.

8. Извинявам се, че много мъже са толкова зле възпитани.

9. Извинявам се, че много мъже виждат само агресията като метод на получаване на желаното. И приемат това за „мъжко“.

10. Извинявам се, че много мъже не приемат „не“ за отговор.

11. Извинявам се, че много мъже разглеждат жените като трофей, който просто искат да притежават.

12. Извинявам се, че много мъже издевателстват над жените, защото в това виждат единствения начин да компенсират проваления си живот.

13. Извинявам се, че много мъже не приемат жените да са успели, самостоятелни, искащи, можещи, отказващи, със собствено мнение. Изобщо самостоятелни, пълноправни, модерни жени.

14. Извинявам се, че много мъже приеха да се скрият в абсурдни реалности на „изконни традиции“, граничещи със средновековен патриархат и прилежащите му животински обичаи.

15. Извинявам се, че много мъже не можаха да осъзнаят промените и не успяха да си подредят живота. Което доведе до завист и животинска агресия към успелите жени.

16. Извинявам се, че не успяхме да направим добре работещи институции, които да предпазват жените или поне да им помагат в случаи на насилие.

17. Извинявам се, че се провалихме с обясненията около Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и допуснахме разговорът да се изроди по такъв начин.

18. Извинявам се, че се провалихме в опитите да се приемат други нормативни актове, които биха накарали администрация, полиция и прокуратура ефикасно да пазят жените от насилие.

19. Извинявам се, че толкова години допускаме управниците да съсипват институциите. И жените и децата да са едни от най-уязвимите групи.

20. Извинявам се, че не се оказахме на необходимото ниво.

21. Извинявам се, че не съм направил достатъчно, за да няма подобни трагедии.

Извинявам се. За всичко по-горе. И за още много. За това, че Виктория вече я няма. И много като нея ги няма. Не знам какво друго да кажа…

P.S. А ако случайно се окаже, че причината за зверството е поръчка, свързана с работата на Виктория… Е, тогава ще променя някои неща…

*Коментарът на Любомир Аламанов е от профила му във фейсбук. Публикуваме го с малки съкращения.