Строителството на газопровода "Турски поток" върви по график, газът може да потече по двете линии на газопровода от 1 януари 2020 година. Това съобщи днес руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Росия 24", цитирано от ТАСС. 

"Колкото до "Турски поток", строителството се извършва според утвърдените планове. Знаете, че между Русия и Турция бе подписано междуправителствено споразумение, утвърдена бе пътна карта и всичко върви по график. Към 1 януари 2020 година вече ще може да се доставя газ по "Турски поток", и по двете линии", каза Новак. 

Министърът допълни, че приоритетни направления за доставки по "Турски поток" са България и Австрия. 

"Продължението на едната линия трябва да осигури доставки на газ в югоизточната част на Европа, в страните, които имат нужда от газ. Има различни варианти за маршрута. Има вариант Гърция и Италия, има варианти за доставки на газ през Турция до България, после до Сърбия, Унгария и Австрия. В момента се извършва разширяване на газотранспортната инфраструктура в тези страни, за нас в момента най-приоритетно направление безспорно е направлението към България и Австрия", посочи министърът.

 
България се надява втората тръба на "Турски поток" да мине към нея, но това изисква гаранции от Европейската комисия и от "Газпром", че ще се съобрази с изискванията на Третия енергиен пакет - препятствие, което блокира осъществяването на "Южен поток". Засега няма индикации, че това е договорено от всички страни. Капацитетът на втората тръба е близо 16 млрд. куб. метра природен газ. Българските управляващи се надяват, че от нея ще се захранва бъдещия хъб "Балкан".