ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Испанската Примера дивисион парадоксално е едновременно едно от най-силните първенства и едно от най-скучните в света. Второто твърдение бе вярно поне до миналия сезон, защото преди него в продължние на години (като изключим два триумфа на "Валенсия" от 2002-ра и 2004-та), само два отбора си редуваха титлата - „Барселона“ и „Реал“ (Мадрид). 

През май обаче „Атлетико“ (Мадрид) избута от битката за трона двата гранда и се намести - поне за година, до тях. Сега въпросът е: могат ли „дюшекчиите“ да защитят титлата си или поне да се борят до последно за нея? Това ще стане много трудно, още повече ако се съди по попълненията, стъпили на "Камп Ноу" и "Сантяго Бернабеу".

Въпреки това, след изключително драматичния минал сезон, в който още от първия кръг „Барса“, „Реал“ и „Атлетико“ се захапаха и не се пуснаха буквално до последния съдийски сигнал в 38-ия кръг, този сезон привържениците на испанския футбол очакват поне толкова оспорван шампионат. "Ла Лига" започва днес, а вниманието приковава мач като "Севиля" - "Валенсия".

Както и за стартиралото през миналия уикенд първенство на Англия, ви предлагаме превю за Примера дивисион с преглед на трансферите на четири от водещите отбори.

„Атлетико“ (Мадрид) 

През лятото тимът се раздели с голямата си звезда в нападение Диего Коста и с непробиваемия вратар Тибо Куртоа - и двамата отидоха в "Челси". Капитанът Диего Годин също може да напусне до края на трансферния прозорец. Диего Симеоне подсили отбора със сериозни имена, но много рядко клуб с по-скромен бюджет (пет пъти по-малък от тези на „Реал“ и „Барса“) успява да дублира успехите си от предния сезон.

Марио Манджукич вече е любимец на феновете на "Алетико",
след като наказа "Реал". Остава да докаже, че е по-добър от Диего Коста

Просто преди година никой не очакваше такова представяне от „Атлетико“, докато днес целият свят знае за силата на „дюшекчиите“. Предполага се, че този сезон на "Висенте Калдерон" няма да се разсърдят много, ако попаднат в топ 3. И възможно най-напред в Шампионската лига.

Взети:

Мигел Анхел Моя (от „Хетафе“) - 3 млн. евро 
Гийерме Сикейра („Гранада“) - 10 млн. 
Анхел Кореа („Сан Лоренцо“) - 7,5 млн. 
Марио Манджукич („Байерн“) - 22 млн. 
Ян Облак („Бенфика“) - 16 млн. 
Антоан Гризман („Реал Сосиедад“) - 30 млн. 
Раул Хименес („Америка“) - 10,5 млн. 

Общо: 99 млн. 

Продадени: 

Серхио Асеньо (във „Виляреал“) - 5 млн.
Диего Коста („Челси“) - 38 млн.
Филипе Луис („Челси“) - 20 млн. 
Адриан Лопес („Порто“) - 11 млн.
Давид Вия ("Ню Йорк") - свободен трансфер

Общо: 74 млн. 

Баланс: - 15 млн. 

„Барселона“ 

На „Камп Ноу“ сякаш ставаме свидетели на настъпването на нова ера. Привлечен бе млад и амбициозен треньор - Луис Енрике, и винаги жадна за голове и успехи звезда - Канибала Луис Суарес. Просто със старата ера с футбола "тики-така" се наложи да си кажем "сбогом" още миналия сезон, а тъжният й край видяхме и на национално ниво на световното първенство. Миналият сезон „Барса“ игра слабо за стандартите си.

С цял куп нови играчи Луис Енрике има две цели пред себе си - да прекрои стила на „Барса“, така че каталунците отново да се стъпят на върха, и да върне звездния блясък на голямата звезда Лео Меси. Той ще си партнира в атака с новото мултимилионно попълнение Луис Суарес, а зад тях ще действа Неймар в на първо четене интересната и атрактивна схема 1-3-2-3-2. 

Взети:

Марк-Андре тер Щеген („Борусия“ Мьонхенгладбах) - 12 млн. 
Иван Ракитич („Севиля“) - 18 млн.
Клаудио Браво („Реал Сосиедад“) - 12 млн. 
Луис Суарес („Ливърпул“) - 80 млн. 
Жереми Матийо („Валенсия“) - 20 млн. 
Томас Вермален („Арсенал“) - 19 млн. 
Общо: 161 млн.

Продадени:

Сеск Фабрегас („Челси“) - 33 млн. 
Джонатан дос Сантос („Виляреал“) - 2 млн. 
Алексис Санчес („Арсенал“) – 42 млн. 
Кристиан Тейо („Порто“) - 2 млн. (под наем) 
Боян Къркич („Стоук“) - 4 млн.

Жерар Деулофеу ("Севиля") - преотстъпен, през миналия сезон бе със същия статут в "Евертън" 

Денис Суарес ("Севиля") - след 2 години може да бъде откупен срещу 6 млн. Ако "Барса" иска да си го върне, трябва да плати 9 млн.

Общо: 83 млн. 

Баланс: - 78 млн. 

„Реал“ (Мадрид) 

В Мадрид успехите бързо се забравят, а само едно нещо е постоянна величина - жаждата за нови. Феновете сега искат две неща – титлата да се завърне на „Сантяго Бернабеу“ - „Реал“ да стане първият клуб, запазил трофея си в Шампионската лига.

Хамес Родригес ще трябва да доказва, че трансферът му в "Реал" е нещо повече от маркетинг

Началото на кампанията е противоречиво - спечелена Суперкупа на Европа със суперигра. И загубена Суперкупа на Испания, като в двата мача срещу "Атлетико" тимът на Карло Анчелоти не бе толкова впетляващ. Най-вече заради новото мега попълнение - Хамес Родригес, треньорът пробва и нова схема - 1-4-2-3-1, която на моменти преминава в 4-3-3. Тези дни "Реал" се тресе от смут - Анхел ди Мария и Сами Кедира искат да напуснат. Докато треньорът Карло Анчелоти желае да ги задържи, защото е наясно, че трябва да има дълга резервна скамейка в двата големи маратона. Почти сигурно обаче и Ди Мария, и Кедира ще си тръгнат от "Бернабеу".

Взети: 

Тони Кроос („Байерн“) - 30 млн. 
Хамес Родригес („Монако“) - 80 млн. 
Кейлор Навас („Леванте“) - 10 млн. 

Общо: 120 млн. 

Продадени: 

Нури Шахин („Борусия“ Дортмунд) - 7 млн. 
Хесус Фернандес („Леванте“) - 500 000 
Касемиро („Порто“) - 1,5 млн. 
Алваро Мората („Ювентус“) - 20 млн. 

Общо: 36,5 млн. 

Баланс: - 83,5 млн. 

"Севиля"

Поставяме андалусите малко условно като №4 - позиция, за която ще борят още "Валенсия", "Атлетик" (Билбао), а защо не и други клубове. Все пак тимът от областта, дала на света борбата с бикове, спечели Лига Европа и се представя възходящо в последните години.

Точно място в Шампионската лига е цел №1 пред треньора Унай Емери, който се сдоби със слава, спокойствие и пари след триумфа във втория евротурнир. Наставникът се раздели с лидера си Иван Ракитич, но пък се сдоби с двама млади футболисти от "Барселона". И с Евер Банега от "Валенсия", считан за най-солидната продобивка на "Севиля" това лято.

Феновете на "Севиля" имат гореща кръв. Като всички в Испания...

Правим уговорката, че фиксираме най-значимите трансфери - и в четирите клуба. Поради което сумите в бланса са ориентировъчни и на база посочените сделки тук.

Взети:

Николас Пареха ("Спартак" Москва) - 2,5 млн.
Гжегош Кричовяк ("Реймс") - 4,7 млн.
Алекс Видал ("Алмерия") - 3 млн.
Евер Банега ("Валенсия") - 2,5 млн.
Даниел Карисо ("Рединг") - 1,8 млн.
Жерар Деулофеу ("Барселона") - преотстъпен, през миналия сезон бе със същия статут в "Евертън" 
Денис Суарес ("Барселона") - след 2 години може да бъде откупен срещу 6 млн. евро. Ако "Барса" иска да си го върне, трябва да плати 9 млн.
Яго Аспас ("Ливърпул") - преотстъпен

Общо: 14,5 млн.

Продадени:

Иван Ракитич ("Барселона") - 18 млн. 
Мариано Барбоса ("Лас Палмас") - 150 000 
Алберто Ботиа ("Олимпиакос") - 2 млн.
Алберто Морено ("Ливърпул") - 18 млн.

Общо: 38 150 000 млн.

Баланс: + 23 650 000

Големият въпрос е кой ще е четвътият участник в Шампионската лига? А групата от борещите се за евроучастие се запълва от „Виляреал“ и „Реал Сосиедад“. Ще бъде интересно как ще се представи новакът „Депортиво“ (Ла Коруня), който е традиционен участник в испанския елит, а доскоро участваше и редовно в Европа, бореше се за трофеите в първенството... 

Борбата на дъното в Ла Лига е ожесточена, като редовно до последния кръг 5-6 отбора се борят за своето спасение. Миналият сезон отборите от 12 до 18 място бяха разделени само от 4 точки! Другите новаци - „Ейбар“ и „Кордоба“, са фаворити за връщане обратно в Сегунда, а останалите отбори ще се борят или за своето спасение, или за място в златната среда в Примера, което вече е успех с оглед на гигантската разлика между Топ 3 + евроучастниците и останалите испански клубове.