Русия бе обвинена в опит да разклати Запада чрез Либия, пише "Лента". Според източник от кабинета в Лондон, цитиран в британското издание "Сън", тайните служби в кралството съобщили на премиера Тереза Мей, че Русия изпраща в Либия войски с цел да използва присъствието си там за влияние върху Запада.

Тайните служби твърдят, че руското ръководство "иска да превърне Либия в нова Сирия" и основна цел на Москва е да поеме контрола върху най-натоварения маршрут за нелегална миграция в Европа.

"Това може да предизвика нов поток от мигранти през Средиземно море", смята събеседник на "Сън". Западът е крайно уязвим за нова бежанска вълна и за петролна криза при изостряне на ситуацията в Либия, смята той.

През 2011 г. в Либия започна гражданска война след свалянето на Муамар Кадафи; част от страната бе превзета от радикални ислямисти. Днес там има два властови центъра - в Тобрук заседава избран парламент, а в Триполи - формирано с подкрепата на ООН и Запада правителство на националното съгласие, напомня "Лента".

Според "Сън" Кремъл подкрепя маршал Халифа Хафтар, командващ Либийската национална армия, и снабдява войските му с тежки оръжия. В Западна Либия са изпратени руски военни разузнавачи и специални части, за да обучават либийци и да осигурят канал за свръзка. В пристанищата Тобрук и Бенгази са разположени две руски военни бази, действащи под прикритието на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер". Източник на вестника добавя, че в Либия са разположени руски противокорабни системи "Калибър" и зенитни ракетни комплекси С-300.

"Руските власти копират в Либия с абсолютна точност своята тактика от Сирия и Крим. Те виждат пространство извън контрол и го използват за максимално влияние върху Запада. Това може да предизвика катастрофални последици и да подкопае демокрацията на Запад, но ние отново не правим нищо, за да го предотвратим", твърди събеседникът на "Сън", цитиран в "Лента".

Всички изявления на тема руско присъствие в Либия са неоснователни, коментира Владимир Шаманов, оглавяващ комисията по отбраната в Държавната дума. По думите му представители на либийски ръководни структури са търсели подкрепа от Москва, но засега няма политически решения по въпроса. 

Източник, близък до руското министерство на отбраната, потвърди, че в Либия има военни от Русия, пише "РБК".

Според него изпратеният там през последните месеци руски контингент включва по-специално елитни десантчици от Подмосковието. Събеседници на всекидневника също твърдят, че съюзник на Русия в Либия е армията начело с маршал Хафтар.

Публикуваното в "Сън" не отговаря на истината, заявява обаче пред "РБК" Лев Денгов, шеф на руската контактна група за уреждане в Либия. "Взаимодействието на Русия с един от играчите в Либия" не означава, че Русия подкрепя една от страните в конфликта, казва той.

Руската държавна политика спрямо Либия поставя конкретни задачи за подновяване на икономическите връзки с тази страна; "руското ръководство е поставило задачата да взаимодействаме с всички страни в либийския конфликт. Освен това Русия взаимодейства с ключовите международни играчи, заинтересовани конфликтът да бъде уреден - с Италия, Франция и страните от региона", посочва Денгов.

"Нима британските медии се надяват Русия да дойде и да оправи бъркотията, създавана в Либия седем години от западната коалиция?", цитира "РБК" реакция на руското посолство в Лондон чрез Туитър. 

Остава в сила ембаргото на ООН върху доставката на оръжия и разполагането на военни контингенти в Либия, напомня пред вестника арабистът Василий Кузнецов.

"Русия предостави военна помощ на Сирия по покана на официалните власти, но в Либия официално е правителството в Триполи, признато между другото и от Москва", отбелязва експертът.

Според него данните за руски военен контингент, изпратен в африканската страна, не отговарят на истината. В Либия действат италиански и френски ЧВК, които охраняват обекти от частния бизнес, също и наемници от Африка, примерно от Судан, казва Кузнецов.

Западът се примири с победата на Русия в Сирия, но все по-дейно плаши себе си и другите с "плановете на Русия за Либия". Британските медии вече цитират тайните си служби, които заплашват "да загасят лампите в Кремъл", ако Русия "нахлуе в Либия, за да получи контрол над петролните запаси и да провокира нова миграционна криза в Европа", твърди "Взгляд".

"Естествено Русия няма намерение да слага ред там, където европейците са изпотрошили всичко, но няма намерение и да наблюдава безучастно либийското бъдеще. И не само заради базите в Тобрук и Бенгази. А защото сме имали и още имаме в тази страна повече от сериозни икономически интереси: либийците купуваха оръжия от нас, ние строяхме там железници, имахме общи проекти в петролната и газовата сфера. Русия няма намерение да се отказва от нищо изброено", обяснява изданието.

Според него администрацията на Хафтар вече предлага на Русия изгодни проекти, но Москва "не смята нищо да заграбва" в африканската страна. "Трябва да се постигнат споразумения за бъдещото единно устройство на Либия, да се произведат там избори и после вече да се сключат договори с новото правителство", обобщава "Взгляд".

Руският вестник изразява опасения, че декемврийските избори за президент и парламент на Либия може да се провалят заради разногласия между Триполи и Хафтар. В тази връзка подчертава значението на конференцията за Либия, свикана след месец в Палермо, на която Рим вече е поканил Владимир Путин. 

"Но дори в крайна сметка Русия да бъде представена не от президента, а от (външния министър) Сергей Лавров, това ще е важна стъпка и за смекчаване на отношенията между ЕС и Русия, и за самото либийско уреждане. Без Русия то все едно не може да бъде постигнато, но няма как ЕС да го осъществи за сметка на Русия", предупреждава "Взгляд".

БТА