Северин Надеждов Красимиров - така се казва младият ром, който е задържан в Германия за убийството на Виктория. Това обявиха на съвместен брифинг премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Адресът, който е обитавал Красимиров, е близо до мястото, където в събота бе открит трупът на тв журналистката.

Снимки Веселин Боришев

Северин е крадец - от 2007 година има регистрация за кражба на цветни метали. Други данни в полицейските сводки за него няма, стана ясно от думите на Маринов.

МВР шефът призна, че вследствие на дейстивята им са били изведени няколко насоки за работа по конкретни лица, като можество представители на контингента са задържани с полицейска заповед до 24 ч за изянсняване на алиби.

"В хода на работата стигнахме до лице, което снощи късно бе задържано от немската полиция", заяви Маринов.

Северин Красимиров. Снимки фейсбук профил

Извършени са част от ДНК експертизите и са готови първите резултати - наличен е както ДНК материал по дрехите, с които е бил Красимиров, така и негов ДНК материал по трупа на жертвата.

Обвинител № 1 окачестви мотива така: спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство.

Първо минувачите са открили слушалки и кръв, после кървавата диря ги е завела до тялото в храстите. Цацаров каза, че самите телесни увреждания са "изключително брутални, изключително тежки по своя характер и показващи доста силни - според мен -  характерови отклонения".

"Това сочи на спонтанно забелязване на жертвата, нанасяне на удар – в резултат на който са счупени костите в областта на носа, завличане на жертвата в близките храсти, извършване на сексуално посегателство и други действия, свързани с него, които са - бих казал - извратени. Освен това нанасяне на допълнителни удари – лицето е тренирало бокс! Но съчетани с две черепно-мозъчни травми и аспирация на кръста, е причинена смъртта."

И той, и Младен Маринов казаха, че има данни, че Северин в нощта преди убийството е употребил голямо количество алкохол.

Нападението е било чисто спонтанно, повториха Цацаров и Маринов. Преди Виктория е бягала друга жена, но тя е имала късмет. А пък самата журналистка този ден се е отдалечила нетипично много от обичайния си маршрут.

Цацаров каза, че по НК ще бъдат повдигнати две обвинения: това - за изнасилване, предвижда от 10 до 20 години затвор, а за убийство с особена жестокост - и доживотен затвор без замяна.

Разпитани са и продуценти от телевизията на жертвата - на този етап не може да твърдим, че убийството е свързано с професионалната й дейност, заяви още главният прокурор.

Но въпреки задържания заподозрян, те не изключват нито една версия.

Проверка на Клуб Z в профила на младежа във фейсбук сочи, че той явно се е изживявал като плейбой:

 

Той има поне 4 различни профила във фейсбук.

Германската полиция потвърди днес, че е задържала заподозрян от България във връзка с убийството на българската телевизионна журналистка Виктория Маринова. Заподозреният е задържан в град Щаде в Северна Германия късно снощи, предаде ДПА.

Прокуратурата в град Целе, също в северната провинция Долна Саксония, заяви, че проверява условията, изисквани за екстрадиция в България, и е внесла искане в регионален съд за официална заповед за арест.