Премиерът Бойко Борисов благодари на извънредния брифинг днес, посветен на разкритото убийство на Виктория Маринова, първо на институтите по криминалистика и по психология на МВР "и на всички нещатни сътрудници и граждани", които са помогнали. А после и на медиите, които са се въздържали да не истеризират. Закани се и да "скастри" европейските си партньори за проявеното недоверие.

Изказването му след това предаваме едно към едно:

"Искам да се обърна към вас като към разследващи журналисти. И натиска, който беше приложен към държавните органи през тези няколко дни... Въпреки че в неделя още ви помолих да изчакате няколко дена (убийството е от събота, б.р.), защото вие като разследващи журналисти знаете, че всяко прибързано изговаряне от страна на прокуратурата или МВР и дори от мене, когато съм подложен под натиск – течейки такова разследване, можеше да предизвика укриване на вещи, укриване на извършител и нямаше днес какво да си говорим.

Благодаря на трите федерални провинции, които се включиха в Германия, на техните ръководители. Утре Младен Маринов (министър на МВР) ще има възможност да благодари и на Зеехофер (вътрешния министър на Германия) на съвета. Защото действително в реално време той менеше адресите си и на територията на три провинции и трябваше да бъде задържан.

Обявявайки каквото и да е от разследването, това щеше да го провали.

Снимки Веселин Боришев

Само че българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия (където бяха убити разследващи журналисти, б.р.).

Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин! Да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация, и то в най-тежко престъпление – нападение на разследващ журналист.

Благодаря на тези от вас, които коректно заявиха - познавайки работата и на тази телевизия, и нейната работа, че все пак трябва да се изчака: дали е свързано или не с дейността й.

И както виждате, ние и сега продължаваме – след като бъде разпитан, и то ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран (независимо от искането съдът разрешава или не екстрадициите, б.р.). Ние надлежно ще представим цялата ДНК информация, която имаме - и върху жертвата от него, и от жертвата - Бог да я прости - по неговите дрехи.

Само в рамките на 3 дена това е свършено.

В рамките на три дена прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в Щатите какво се случило в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай?

Като разследващи журналисти още от самото начало - когато се знаеше, че има ДНК от извършителя – вие знаете, разследвали сте поръчкови убийства, знаете как се крият извършителите. Щото целта на един извършител на поръчково убийство е да вземе пари, за да може да си ги харчи! Не си оставя слюнките и да не обяснявам всичко... по жертвата, за да може 100% да бъде закован.

Защото, ако сега говорехме за свидетелски показания, може би щяхте да имате въпроси... Имаме 100 процента ДНК!

И въпреки това - тъй като знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат - аз умишлено не разговарях с тях през тези дни. Защото очаквах, че това, на което са ни учили (явно в Брюксел, б.р.) – не само на правосъдие, не само на разследване, не само като действия на полицията: да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът... Те ни разсипаха от туитъри! 

И аз тука доста ще си променя и за шпицен кандидата мнението... (визира се един от кандидатите на ЕНП да оглави ЕК - Манфред Вебер)... Много внимателно съм ги чел всичките. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, като отида там. Но това е политиката.

Много неща бих казал още, но те ще минат добрия тон.

Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. Няма такъв, който да не е даден на МВР и на прокуратурата да го разследват. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дена, докато всички работеха не на 100 - на 1000 процента! На колегата Маринов му бях казал: "Няма да се връщаш от Русе - докато това не се разкрие, нямаш работа в София!" Дойде си снощи в 2 часа...

(Тук сменя темата явно към симулацията на Димитър Върбанов от "Господари на ефира", б.р.)

И, разбира се, се надявам в бъдеще да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, както имахме наскоро. Защото аз много бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова тв в Ню Йорк (Борисов бе на сесията в ООН по това време, б.р.) и впоследствие се оказа точно обратното.

Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента. И ви моля да се държите така отговорно, каквато отговорност изисква всяка първа власт. 

Такава свобода – да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема – мисля, че е факт!"