Парламентът прие оставката на Николай Нанков като депутат. 102-ма депутати гласуваха "за", а двама се въздържаха. Очаква се Нанков, който наскоро подаде оставка нато регионален министър заради тежката катастрофа край Своге, да се върне в министерството като зам.-министър.

Перспективата Нанков да се върне в изпълнителната власт, след като оставката му от МРРБ бе обявена като "морален акт" стана повод за разгорещена дискусия в парламента.

"Когато като политическа сила решавате да поемате политическа отговорност за нещо, което се е случило в държавата, като приемате оставките на трима министри, единият го правите шеф на банка, другият зам.-министър, а третият от главен секретар на МВР го правите министър. Това е отговорност в най-вулгарния мафиотски тип", каза Антон Кутев (БСП).

И допълни:

"Не става дума за отговорност, а за смяна на местата и за продължаване на същата линия".

Драгомир Стойнев (БСП) призова Нанков да каже дали наистина се връща като зам.-министър.

"Ако мотивите за оставката са лични, би било хубаво Николай Нанков да бъде тук. Ако днес бъде подписано назначаването му за зам.-министър, как това действие отговаря на поетата политическа и морална отговорност с подаването на оставка като министър. Политическият, лоялният депутат Нанков подава оставка, за да се върне на същото място с ресор, разпределящ милиарди. Това ли са фактите, искаме отговор. Ако да, това означава, че зад тях стои брутално лицемерие и гавра с морала. Нанков, морален ли сте или сте лоялен", попита Стойнев.

Зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов защити Нанков.

"Когато един министър е успял да направи политики, които да стигнат до всички български граждани, да говорите по този начин е несериозно. Подкрепяйте експертизата на Николай Нанков, той ще бъде с отворена врата към всеки кмет, независимо от политическата му принадлежност. Това ще продължи да прави и занапред. Стига с тази омраза и агресия, доникъде няма да стигнете като политическа формация".

Така Цветанов отговори на критиките на БСП.