Газопроводът "Северен поток 2" ще бъде изграден дори ако на проекта бъдат наложени санкции, заяви пред журналисти в Милано министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС. Русия търпи санкции заради намесата си в Украйна, както и заради отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания.

"Надяваме се, че (на проекта) няма да бъдат наложени санкции. Дори обаче това да стане, проектът ще бъде изпълнен. Полагането на тръбите вече започна", допълни Новак, уточнявайки, че засега изграждането на тръбопровода върви по план.

Новак участва в срещата на високо равнище на лидерите на световната енергетика, която се провежда в Милано. 

САЩ се обявяват против строителството на "Северен поток 2" и полагат усилия проектът да бъде блокиран. По-рано Новак каза, че това може да е свързано с опитите да се увеличат доставките на американски втечнен природен газ в Европа, който е значително по-скъп от руското синьо гориво от газопроводи.

Американският закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции", приет през миналата година, предвижда възможността да се вземат едностранни ограничителни мерки, включително и спрямо фирми, участващи в изпълнението на проекта "Северен поток 2".

"Северен поток 2" е проект за строителството на тръбопровод с общ капацитет от 55 милиарда кубични метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на проекта се оценява на 9.5 милиарда евро, а пускането в действие на газопровода е планирано до края на 2019 г.

Тръбопроводът ще заобиколи транзитни държави като Украйна, Беларус и Полша и други източноевропейски и балтийски страни, минавайки през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Разрешение за изграждане на газопровода не е дала само Дания, която според премиера на страната Ларс Льоке Расмусен планира да блокира или да отложи изпълнението на проекта.

Оператор на проекта за строителството на газопровода е компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2), чийто единствен акционер е руският "Газпром". Партньори на "Газпром" са германските компании "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската "Анжи" (Engie) и англо-холандската "Шел" (Shell), които ще финансират 50% от проекта, припомня ТАСС.

Новини за "Турски поток"

Руският енергиен министър съобщи още, че първите количества природен газ по "Турски поток" ще потекат в края на 2019 г. "На 85% е завършена морската част от втората тръба на "Турски поток", каза Новак, цитиран от Ройтерс.

На конференцията в Милано Новак проведе двустранна среща с eкип от Еdison, енергийното подразделение на италианската компания EDF.

През миналата година "Газпром" подписа споразумение с Еdison и контролираната от държавата гръцка газоснабдителна компания ДЕПА, за да работи за изграждането на южен маршрут за руски доставки на газ от Русия до Европа, през Турция и Гърция до Италия.

"Ние се съгласихме да продължим това", каза Новак. 

"Срещата беше позитивна, за което благодарим на министъра, предвид планираното посещение на министър-председателя Джузепе Конте в Москва по-късно този месец", казаха от Edison.