Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера Бойко Борисов и българските власти, които в сътрудничество с правоприлагащите органи от другите страни членки на ЕС арестуваха заподозрения убиец на журналистката Виктория Маринова.

„Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива срамни действия. Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова“, се казва в изявлението на Юнкер.

В понеделник говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви в отговор на въпрос на Клуб Z, че Брюксел очаква бързи действия от страна на българското правосъдие. Той допълни, че трябва да бъде изяснено дали убийството на Виктория Маринова  е свързано с нейната работа.

 

Председателят на Евпопарламента Антонио Таяни също поздрави България.

„Поздравления за българските власти за бързината и точността в разследването, които направиха възможен ареста на убиеца на Виктория Маринова, чийто мотив не е бил свързан с работата й на журналист“, написа той в туитър.

Властите ни бяха поздравени и от германеца Манфред Вебер – председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента и кандидат за бъдещ председател на Еврокомисията.

„Горещо приветствам предварителните резултати от разследването за убийството на Виктория Маринова. Българските власти действаха бързо и ефективно. Имаме пълно доверие на българските власти, че ще има справедливост за семейството и любимите хора на Виктория Маринова“, написа Вебер.