Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България разпространи декларация, в която се заявява, че медиите не трябва да сеят омраза, нито пък слухове и спекулации. От АЕЖ призовават журналистите да отразяват етично трагедии като тази с убийството на журналистката Виктория Маринова. Изтъква се, че медиите трябва да отразяват точно фактите и да спазват презумпцията, че всеки е невинен до доказване противното. От АЕЖ смятат, че при подобни случаи би трябвало да се насочва общественото внимание към проблеми като насилието над жени или социалното изключване на големи групи общности.

Ето какво се казва в декларацията:

"Медиите не трябва да сеят омраза, нито пък да разпространяват слухове и спекулации.

Асоциацията на европейските журналисти - България, изразява надеждата си лицето, извършило ужасното престъпление срещу телевизионната водеща Виктория Маринова от Русе, да получи справедливо възмездие, след като вината му бъде доказана в открит и справедлив съдебен процес.

Асоциацията скърби за загубата на младата жена и още веднъж изразява съболезнованията си към близките на Виктория.

Още в деня, в който стана известно, че Виктория Маринова е убита, АЕЖ-България призова да не се изключват всички хипотези, включително тази, свързана с нейната професия, но изрично подчерта, да не се правят прибързани спекулации дали случаят има отношение към въпроса за свободата на изразяване, преди да станат известни фактите.

Въпреки това, тъй като става дума за журналист, убийството, разбираемо, се превърна в световна новина и предизвика реакции на международни организации и интереса на световните медии.

Днес, когато има задържан и отговорните власти посочиха предполагаемите обстоятелства, свързани с мотивите за убийството, е редно медиите и журналистите, които си позволиха да спекулират с убийството и да насочват общественото внимание само към една версия, за да трупат лична популярност, да си направят съответните изводи.

Етичното отразяване на подобни трагедии е изключително предизвикателство за медиите заради обяснимия гняв и различните емоции, пораждащи се у всеки от нас при подобна новина. В същото време е изключително важно да се спазват етичните и професионалните стандарти – те са създадени именно за такива случаи.

Медиите са задължени да предоставят точна информация, включително и като спазват презумпцията за невинност на всяко лице преди излизането на окончателно съдебно решение. Друго задължение на медиите е да не насаждат омраза и дискриминация към цели групи от обществото заради действията на определени индивиди – вината винаги е индивидуална и никога колективна.

Като журналисти сме длъжни да не засилваме скръбта на близките и да пазим достойнството на жертвите на престъпления. Имаме особена отговорност и към децата. За съжаление в последните дни АЕЖ-България констатира неетични медийни материали, посветени на детето на убитата журналистка, и ще сезира Държавната агенция за закрила на детето, като поиска санкции за изданията. Асоциацията ще се отнася нетърпимо и към всеки опит за насаждане на етническа или основана на друг признак омраза, като е готова да подаде сигнали към прокуратурата, която е длъжна да приложи съответните текстове от Наказателния кодекс.

Случаят с Виктория Маринова е показателен за факта, че за нас като общество е изключително опасна липсата на доверие в институциите, които да гарантират спазването на върховенството на закона и реда.

Сензационното медийно говорене с предпоставени тези по никакъв начин не допринася за изграждането на подобна сигурна среда.

За да подпомогнат създаването на такава среда, медиите не трябва да рушат допълнително и без това ниското доверие в самите себе си, с преувеличения или непроверени твърдения, трябва да разграничават фактите от мненията и да не стават част от  подвеждащо лесния негативизъм към България като страна, в която и без това се сблъскваме с много нисък индекс на доверие. За тази цел е необходимо медиите да третират задълбочено въпросите, като се основават на факти, а не да се плъзгат по повърхността в търсенето на сензационност. В случая с бруталното насилие и убийството на Виктория Маринова подходящо би било да се анализират задълбочено проблемите, свързани с насилието над жени в България и със социалното изключване на общности и индивиди, а не да се появят обичайните лозунги и призиви към ответно насилие и омраза, които след няколко дни да бъдат изместени от информационните потоци от други скандали.

АЕЖ-България е общност от журналисти и винаги е отворена за колеги, които вярват в изброените по-горе ценности и смятат, че медиите имат мисия да променят обществото към по-добро."