Бизнесменът, активист на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов ще получи 43.2 млн. лева за варненската Дупка - терен от близо 3 декара в центъра на крайморския град.

Правителството реши днес да отпусне въпросните 43.2 млн. лева на община Варна, с които тя да плати имота на Гергов, тъй като Дупката е в активите на герговия ЦУМ.

Отпускането на милионите е мотивирано като "разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на Варна". Става въпрос за т. нар. Дупка в центъра на града, поясняват в прессъобщението от Министерския съвет.

Миналия петък общинският съвет във Варна прие с мнозинство от 28 гласа предложение на комисията по собственост общината да придобие 100% имота, известен като Дупката, който в момента е в активите на ЦУМ АД.

Откупването можеше да стане само ако държавата отпусне финансиране в размер на 43.2 млн. лева.

Така Георги Гергов получава по сметките си малко над 43 милиона лева за 2915 кв. м, използвани сега като платен паркинг. Не е ясно какви намерения има за мястото кметът на Варна Иван Портних, по чиято инициатива се реализира "откупката" за огромната сума.

Наскоро "Капитал" съобщи, че оценката на "ЦУМ Варна" е изготвена от независимите оценители Нелияна Иванова и Людмил Велинов, които са използвали метода чиста стойност на активите и са определили, че общината трябва да плати 43.2 млн. лева.

За основа на оценката си те хипотетично очертали бъдеща сграда с подземни гаражи и осем етажа, без да е ясно дали 100% застрояване на терена е допустимо и колко е максимумът в етажите. После решават, че себестойността на строителството ще е 369 евро/кв.м, а после магазините ще се продават примерно на цена 2290 евро/кв.м.

"Друг момент е, че разрешително за строеж не е издавано и политикът от БСП неясно как би осигурил средства за строежа", констатира изданието.

По времето на правителствата на Жан Виденов и Иван Костов свързани с Гергов работническо-мениджърски дружества приватизираха пловдивския парк-хотел "Санкт Петербург" и  държавната фирма "Старият Пловдив“ АД, в чийто капитал бяха известните заведения "Пълдин" и "Ритора", а също така хотел "България", по-късно препродадени.

При Иван Костов Гергов стана собственик и на бившия курорт "Дружба" край Варна, прекръстен на "Слънчев ден", а през 2004 г., при управлението на Сакскобургготски и НДСВ-ДПС, се сдоби и с ЦУМ в София. По времето на Тройната коалиция - и кабинета на Станишев, сделката за Стария град в Пловдив беше финализирана. Това се случи в края на 2006 г., когато тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров прие увеличение на капитала с апорта на частната фирма "Пълдин туринвест".